Domarpresentation

Var med och tävla i Grand Prix 2019 – etapp 7

Lisa Sihlberg om bilden: Här syns den charmiga lilla ekorrapan eller dödskallepan (Saimiri oerstedii), från Costa Rica. Det är en art som tidigare ofta hölls i fångenskap eftersom den var lätt att lära upp, något vi känner igen i apan Herr Nilsson i filmerna om Pippi Långstrump. I dag är det lyckligtvis förbjudet att hålla den som sällskapsdjur. Den här krabaten är fotograferad i södra Costa Rica där jag dokumenterade för projektet White Hawk Foundation, ett projekt som syftar till att öka ytan av den enormt värdefulla regnskogen som växer där.

I årets sjunde etapp av Grand Prix är temat »natur« och Lisa Sihlberg är fotografen som denna gång bedömer dina bilder. Skicka in dem senast den 13:e augusti 2019 för ­att vara med och tävla – och vinn fina kameraprylar!

I Kamera Bilds fototävling Grand Prix tävlar du individuellt, med möjlighet att tävla även i lag. Varje etapp har ett eget tema som du själv tolkar, genom att skicka in max fem bilder per person och etapp. Tävlingen är öppen för alla – proffs som amatör.

Missa heller inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev så du inte missar några tävlingsetapper eller spännande fotonyheter!

Längre ned på sidan hittar du regler och hur du gör för att delta. Men här kommer först en presentation av sjunde etappens domare: Lisa Sihlberg.

Domare etapp 7: Lisa Sihlberg

Lisa Sihlberg, fotograf.

Nämn tre egenskaper för en bra bild?

– För mig är alltid känslan som bilden förmedlar allra viktigast, men även komposition och ett unikt motiv eller händelse.

Vilka motiv fotograferar du helst?

– Eftersom jag är naturskyddsfotograf och förmedlar vikten av att ta hand om vår planet får jag ju svara natur, djur och friluftsliv.

Naturligt ljus eller blixtar?

– Naturligt ljus alla dagar! Eftersom jag försöker att fånga djur i deras naturliga miljö är det för mig viktigt att bemästra kunskapen i att hitta det där perfekta naturliga ljuset i rätt tid på rätt plats.

Föredrar du färg eller svartvitt?

– Det beror lite på vilken känsla jag vill förmedla med bilden. Men eftersom jag vill lyfta fram skönheten och allt det positiva med naturen för att inspirera människor till att ta hand om den, snarare än att skrämma upp dem med domedagsprofetior fotograferar jag oftast mycket färgglatt.

Gillar du att regissera dina bilder eller vill du fånga ett ögonblick?

– Jag brukar säga såhär. När jag fotograferar bröllop kan jag anta (hoppas) att både bruden och brudgummen dyker upp på rätt tid och plats och säger svarar rätt på prästens fråga. Vilda djur i naturen fungerar dock inte så. Så i mitt fall handlar det allt som oftast om ögonblick även om det ligger mycket research bakom att lista ut ungefär vart djuren kommer att befinna sig.

Finns det någon situation då du aldrigskulle ta en bild?

– Absolut! Om jag märker att djuret jag vill fotografera känner sig hotat eller blir stressat. Då backar jag undan. En bra bild får aldrig kompromissa med respekten för de vilda djuren.

Vad inspirerar dig som fotograf?

– Jag kan bli enormt inspirerad när jag kommer till platser som har kvar »orörd« natur.

Så tävlar du

Alla får vara med och tävla i Grand Prix! Det enda du behöver göra är att ladda upp dina tävlingsbilder enligt deadline och det gällande temat (se ovan) samt fylla i formuläret på vår uppladdningssida.

1) Du behöver inte anmäla dig för att tävla individuellt. Vill du även tävla i lag måste du först anmäla ditt lag, vilket du kan göra här.

2) Ladda upp dina bilder på www.kamerabild.se/laddaupp där du också fyller i dina kontaktuppgifter. Notera att uppladdningen kan ta flera minuter. Du kan endast delta i den aktuella omgången.

3) Inför varje etapp presenteras en ny domare som kommer att bedöma bilderna utifrån respektive tema.

4) I varje etapp får enguldbild 40 poäng, två silverbilder 30 poäng, tre bronsbilder 20 poäng – samt 10 hedersbilder som får 15 poäng var.

Dessutom tilldelas laget 10 poäng per publicerad bild, oavsett vilken plats den publicerade bilden fick.

5) Bilden får vara redigerad, får vara manipulerad, får vara tagen när som helst, men du måste vara upphovsman till bilden. Bilden får inte tidigare ha fått poäng i Grand Prix.

Årets Fotograf

Den fotograf som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Fotograf.

Årets Lag

Det lag som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Lag.

Årets Bästa bild

De etappvinnande bilderna tävlar, efter etapp nio, om att bli framröstad till Årets Bild.

Fina priser i potten!

Årets Fotograf:Panasonic Lumix G9 (värde 16000 kr).

Årets Bild:Panasonic Lumix G9 (värde 16000 kr).

Årets Lag:Panasonic Lumix TZ200 (värde 8000 kr).

Vinnarbilderna presenteras i magasinet Kamera Bild och på www.kamerabild.se/grand-prix.

Tävlingen presenteras i samarbete med: