Domarpresentation

Var med och tävla i Grand Prix 2019 – etapp 8

Minna Ridderstolpe om bilden: Det är ibland de små korta ögonblicken som gör att man orkar lite till. Att trots allt kaos som föräldralivet innebär så finns det tid till att vara tillsammans.

I årets åttonde etapp av Grand Prix är temat »ögonblick« och Minna Ridderstolpe är fotografen som denna gång bedömer dina bilder. Skicka in dem senast den 10:e september 2019 för ­att vara med och tävla – och vinn fina kameraprylar!

I Kamera Bilds fototävling Grand Prix tävlar du individuellt, med möjlighet att tävla även i lag. Varje etapp har ett eget tema som du själv tolkar, genom att skicka in max fem bilder per person och etapp. Tävlingen är öppen för alla – proffs som amatör.

Missa inte heller att prenumerera på vårt nyhetsbrev så att du inte missar några tävlingsetapper eller spännande fotonyheter!

Längre ned på sidan hittar du regler och hur du gör för att delta. Men här kommer först en presentation av åttonde etappens domare: Minna Ridderstolpe.

Domare etapp 8: Minna Ridderstolpe

Minna Ridderstolpe, fotograf.

Nämn tre egenskaper för en bra bild?

– Att ljus, ögonblick och komposition ska sitta är ett grundkrav. Om bilden sedan säger mig något om hur du ser på världen är det en fullträff.

Vilka motiv fotograferardu helst?

– Jag fotar helst familjer i hemmiljö. Varia­tionen är oändlig. Det är nya rum, nya män­niskor, nya personlighetstyper, nytt ljus och nya utmaningar varje gång.

Naturligt ljus eller blixtar,vad väljer du helst?

– Jag väljer helst naturligt ljus.

Föredrar du färg eller svartvitt?

– Jag föredrar båda, det är vad bilden ska berätta som avgör. Krävs det färg för att något ska komma fram så är det färg. Till exempel gör sig broccoli dåligt i svartvitt, vill jag berätta om ett barn som vägrar äta broccoli så gör jag ut bilden i färg.

Gillar du att regissera dina bilder eller vill du fånga ett ögonblick?

– Jag fångar främst ögonblick.

Vad fotograferar du helst på fritiden?

– Mina egna barn. Gärna i rörelse och gärna i vatten, det är ett favoritmotiv som jag aldrig tröttnar på.

Finns det någon situation då dualdrig skulle ta en bild?

– Ja. Men allt beror på syfte, uppdrag och omständigheter.

Hur lång tid tar det fördig att redigera en bild?

– Några minuter.

Vad inspirerar dig som fotograf?

– Jag inspireras av att titta i gamla familje­album. Varje gång jag gör det påminns jag om varför jag fotar familjer och vikten av att faktiskt skriva ut bilder och sätta i album. Det som oftast får mig att lyfta kameran är ljuset, så väntar jag in rätt ögonblick.

Så tävlar du

Alla får vara med och tävla i Grand Prix! Det enda du behöver göra är att ladda upp dina tävlingsbilder enligt deadline och det gällande temat (se ovan) samt fylla i formuläret på vår uppladdningssida.

1) Du behöver inte anmäla dig för att tävla individuellt. Vill du även tävla i lag måste du först anmäla ditt lag, vilket du kan göra här.

2) Ladda upp dina bilder på www.kamerabild.se/laddaupp där du också fyller i dina kontaktuppgifter. Notera att uppladdningen kan ta flera minuter. Du kan endast delta i den aktuella omgången.

3) Inför varje etapp presenteras en ny domare som kommer att bedöma bilderna utifrån respektive tema.

4) I varje etapp får enguldbild 40 poäng, två silverbilder 30 poäng, tre bronsbilder 20 poäng – samt 10 hedersbilder som får 15 poäng var.

Dessutom tilldelas laget 10 poäng per publicerad bild, oavsett vilken plats den publicerade bilden fick.

5) Bilden får vara redigerad, får vara manipulerad, får vara tagen när som helst, men du måste vara upphovsman till bilden. Bilden får inte tidigare ha fått poäng i Grand Prix.

Årets Fotograf

Den fotograf som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Fotograf.

Årets Lag

Det lag som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Lag.

Årets Bästa bild

De etappvinnande bilderna tävlar, efter etapp nio, om att bli framröstad till Årets Bild.

Fina priser i potten!

Årets Fotograf:Panasonic Lumix G9 (värde 16000 kr).

Årets Bild:Panasonic Lumix G9 (värde 16000 kr).

Årets Lag:Panasonic Lumix TZ200 (värde 8000 kr).

Vinnarbilderna presenteras i magasinet Kamera Bild och på www.kamerabild.se/grand-prix.

Tävlingen presenteras i samarbete med: