Domarpresentation

Var med och tävla i Grand Prix 2020 – etapp 1

Jessica Wikström om bilden: »Porträtt där modellen är i absolut fokus och man kan känna kontakten med personen är mina absoluta favoriter!«

I årets första etapp av Grand Prix är temat »porträtt« och Jessica Wikström är fotografen som denna gång bedömer dina bilder. Skicka in dem senast den 10:e mars 2020 för ­att vara med och tävla – och vinn fina kameraprylar!

I Kamera Bilds fototävling Grand Prix tävlar du individuellt, med möjlighet att tävla även i lag. Varje etapp har ett eget tema som du själv tolkar, genom att skicka in max fem bilder per person och etapp. Tävlingen är öppen för alla – proffs som amatör.

Missa inte heller att prenumerera på vårt nyhetsbrev så att du inte missar några tävlingsetapper eller spännande fotonyheter!

Längre ned på sidan hittar du regler och hur du gör för att delta. Men här kommer först en presentation av första etappens domare: Jessica Wikström.

Domare etapp 1: Jessica Wikström

Jessica Wikström, porträttfotograf.

Nämn tre egenskaper för en bra bild?

– Bra ljus/ljussatt, intressant att titta på och att bilden ger en wow-känsla.

Vilka motiv fotograferar du helst?

– Alla sorters människor!

Vilken kamerautrustning skulle du vilja ha med dig till en öde ö?

– En kamera som är superenkel att hantera, så att jag bara kan klicka och njuta av omgivningen. Och ett 35mm objektiv.

Naturligt ljus eller blixtar?

– Bilxtar, alla dagar i veckan! Naturligt ljus har jag inte lärt mig forma eller hantera på ett bra sätt, för mig är det supersvårt.

Föredrar du färg eller svartvitt?

– Svårt, det beror så mycket på. Men ett svartvitt porträtt är något speciellt, allt blir så mycket mer när det är i svartvitt.

Gillar du att regissera dina bilder eller vill du fånga ett ögonblick?

– Både och. Jag guidar och posar mina modeller framför kameran, men låter ögonblicket avgöra exakt när jag trycker av. Jag gillar att modellen posar, men att det känns avslappnat och naturligt.

Vad fotograferar du helst på fritiden?

– Jag tycker det är superkul att dra runt med kameran och plåta loss, jag kallar det att »fulplåta«. Jag har inga krav eller på förhand bestämda motiv och jag gör det alltid i naturligt ljus eftersom jag inte är så duktig på det. Det blir utmanande och ofta blir det porträtt på folk i närheten eller landskap.

Finns det någon situationdå du aldrig skulle ta en bild?

– Om personen känner sig otrygg eller befinner sig i en utsatt situation skulle jag aldrig lyfta kameran.

Hur lång tid tar det för dig attredigera en bild?

– Ganska lång tid, halva mitt jobb görs i kameran, resten görs i Photoshop. Jag lägger cirka 40 minuter på en bild i genomsnitt.

Vad inspirerar dig som fotograf?

– Jag inspireras av människorna jag plåtar, det driver mig till att bli bättre och leverera högre kvalité. Jag vill ge folk bilder som är tidlösa och som lever vidare i generationer.

Så tävlar du

Alla får vara med och tävla i Grand Prix! Det enda du behöver göra är att ladda upp dina tävlingsbilder enligt deadline och det gällande temat (se ovan) samt fylla i formuläret på vår uppladdningssida.

1) Du behöver inte anmäla dig för att tävla individuellt. Vill du även tävla i lag måste du först anmäla ditt lag, vilket du kan göra här.

2) Ladda upp dina bilder på www.kamerabild.se/laddaupp där du också fyller i dina kontaktuppgifter. Notera att uppladdningen kan ta flera minuter. Du kan endast delta i den aktuella omgången.

3) Inför varje etapp presenteras en ny domare som kommer att bedöma bilderna utifrån respektive tema.

4) I varje etapp får en guldbild 40 poäng, två silverbilder 28 poäng, tre bronsbilder 18 poäng – samt 15 hedersbilder som får 13 poäng var.

För varje bild ett lag får med bland de 21 bilderna som publiceras, får laget 10 poäng oavsett bildens placering.

5) Bilden får vara redigerad, får vara manipulerad, får vara tagen när som helst, men du måste vara upphovsman till bilden.

En bild som tidigare har fått poäng i Grand Prix kan inte få poäng på nytt. Det betyder att du inte kan tävla med en bild som tidigare har vunnit poäng i tävlingens historia. Att förändra en bild i redigeringen, är inte att anse som att det då har blivit en ny bild. Är det samma exponering eller en nära på exakt likadan exponering, är det enligt juryn samma bild.

Årets Fotograf

Den fotograf som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Fotograf.

Årets Lag

Det lag som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Lag.

Årets Bästa bild

De etappvinnande bilderna tävlar, efter etapp nio, om att bli framröstad till Årets Bild.

Fina priser i potten!

Årets Fotograf:Priser presenteras inom kort.

Årets Bild:Priser presenteras inom kort.

Årets Lag:Priser presenteras inom kort.

Vinnarbilderna presenteras i magasinet Kamera Bild och på www.kamerabild.se/grand-prix.

Tävlingen presenteras i samarbete med: