Domarpresentation

Var med och tävla i Grand Prix 2021 – etapp 1

Terese Brandwold är först ut att bedöma dina bilder, när en ny säsong av Grand Prix startar. Temat för första etappen är »porträtt«.

I årets första etapp av Grand Prix är temat »porträtt« och Terese Brandwold är fotografen som denna gång bedömer dina bilder. Skicka in dem senast den 9:e mars 2021 för ­att vara med och tävla – och vinn fina kameraprylar!

I Kamera Bilds fototävling Grand Prix tävlar du individuellt, med möjlighet att tävla även i lag. Varje etapp har ett eget tema som du själv tolkar, genom att skicka in max fem bilder per person och etapp. Tävlingen är öppen för alla – proffs som amatör.

Missa inte heller att prenumerera på vårt nyhetsbrev så att du inte missar några tävlingsetapper eller spännande fotonyheter!

Längre ned på sidan hittar du regler och hur du gör för att delta. Men här kommer först en presentation av första etappens domare: Terese Brandwold.

Domare etapp 1: Terese Brandwold

Terese Brandwold, bröllop- och porträttfotograf.

Nämn tre egenskaper för en bra bild?

– För porträtt tycker jag tre bra ledord är känsla, komponering och vackert ljus.

Vilka motiv fotograferar du helst?

– Människor av alla dess slag, främst porträtt med en idealiserande stil som utstrålar glädje.

Naturligt ljus eller blixtar,vad väljer du helst?

– Beror helt på situation och vad jag vill uppnå med bilden. Om det finns vackert, naturligt ljus att tillgå så använder jag mig helst av det i många av mina porträtt.

Föredrar du färg eller svartvitt?

– Nästan alltid färg men svartvitt kan vara otroligt vackert.

Gillar du att regissera dina bildereller vill du fånga ett ögonblick?

– Båda fyller sitt syfte men generellt sett så styr jag mycket i mina bilder, kan vara allt från val av plats, till att städa bort saker i bakgrunden till att posera personerna. Det jag gillar mest är när ovan detaljer är på plats och sen uppstår ett underbart ögonblick.

Vad fotograferar du helst på fritiden?

– Vackra linjer och mönster.

Finns det någon situationdå du aldrig skulle ta en bild?

– Om någon skulle be mig att inte bli fotograferad, annars kan jag inte komma på något just nu. Fotografier är spännande och ­berättar en historia, i de flesta situationer om man gör det rätt.

Hur lång tid tar det för dig attredigera en bild?

– En tävlingsbild kan ta dagar medan andra bilder kan ta en minut. Ska jag säga ett snitt så lägger jag omkring 15 minuter på mina ­porträttbilder.

Vad inspirerar dig som fotograf?

– Vackra platser och inredning samt relationer och känslor.

Så tävlar du

Alla får vara med och tävla i Grand Prix! Det enda du behöver göra är att ladda upp dina tävlingsbilder enligt deadline och det gällande temat (se ovan) samt fylla i formuläret på vår uppladdningssida.

1) Du behöver inte anmäla dig för att tävla individuellt. Vill du även tävla i lag måste du först anmäla ditt lag, vilket du kan göra här.

2) Ladda upp dina bilder på www.kamerabild.se/laddaupp där du också fyller i dina kontaktuppgifter. Notera att uppladdningen kan ta flera minuter. Du kan endast delta i den aktuella omgången.

3) Inför varje etapp presenteras en ny domare som kommer att bedöma bilderna utifrån respektive tema.

4) I varje etapp får en guldbild 40 poäng, två silverbilder 28 poäng, tre bronsbilder 18 poäng – samt 15 hedersbilder som får 13 poäng var.

För varje bild ett lag får med bland de 21 bilderna som publiceras, får laget 10 poäng oavsett bildens placering.

5) Bilden får vara redigerad, får vara manipulerad, får vara tagen när som helst, men du måste vara upphovsman till bilden.

En bild som tidigare har fått poäng i Grand Prix kan inte få poäng på nytt. Det betyder att du inte kan tävla med en bild som tidigare har vunnit poäng i tävlingens historia. Att förändra en bild i redigeringen, är inte att anse som att det då har blivit en ny bild. Är det samma exponering eller en nära på exakt likadan exponering, är det enligt juryn samma bild.

Årets Fotograf

Den fotograf som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Fotograf.

Årets Lag

Det lag som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Lag.

Årets Bästa bild

De etappvinnande bilderna tävlar, efter etapp nio, om att bli framröstad till Årets Bild.

Fina priser i potten!

Årets Fotograf:Priser presenteras inom kort.

Årets Bild:Priser presenteras inom kort.

Årets Lag:Priser presenteras inom kort.

Vinnarbilderna presenteras i magasinet Kamera Bild och på www.kamerabild.se/grand-prix.

Tävlingen presenteras i samarbete med: