Domarpresentation

Var med och tävla i Grand Prix 2021 – etapp 2

Sonja Hesslow bedömer dina bilder i andra etappen av Grand Prix. Temat för etappen är »form«. Skicka in dina bilder senast den 4:e maj 2021.

I årets andra etapp av Grand Prix är temat »form« och Sonja Hesslow är fotografen som denna gång bedömer dina bilder. Skicka in dem senast den 4:e maj 2021 för ­att vara med och tävla – och vinn fina kameraprylar!

I Kamera Bilds fototävling Grand Prix tävlar du individuellt, med möjlighet att tävla även i lag. Varje etapp har ett eget tema som du själv tolkar, genom att skicka in max fem bilder per person och etapp. Tävlingen är öppen för alla – proffs som amatör.

Missa inte heller att prenumerera på vårt nyhetsbrev så att du inte missar några tävlingsetapper eller spännande fotonyheter!

Längre ned på sidan hittar du regler och hur du gör för att delta. Men här kommer först en presentation av andra etappens domare: Sonja Hesslow.

Domare etapp 2: Sonja Hesslow

Sonja Hesslow, konstfotograf och retuschör.

Nämn tre egenskaper för en bra bild?

– En bild ska fånga min uppmärksamhet, den ska göra att jag vill se mer på den och inte bli färdig med den direkt. Den ska beröra mig och fastna i mitt minne.

Vilka motiv fotograferar du helst?

– Jag iscensätter alla mina bilder och skapar helst surrealistiska och mystiska fotomontage. De ska dock fortfarande vara vackra och fina att se på.

Vilken kamerautrustning skulle du vilja ha med dig till en öde ö?

– Jag skulle ha med mig en bra kamera, ett stativ, en fjärrutlösare och en ficklampa. Då hade jag kunnat leka fram magiska motiv genom att sätta kameran på lång slutartid och sen ljusmåla mina motiv. Egentligen är det precis så jag jobbar här hemma också. Jag gillar det lekfulla och experimentella.

Naturligt ljus eller blixtar?

– Blixtar för de kan jag ha full kontroll över.

Föredrar du färg eller svartvitt?

– Jag föredrar färg, fast gärna ganska monokromt. Jag är inte så mycket för skrikiga färger och jobbar gärna med en huvudfärg som jag kombinerar med lite dovare och lugnare färger.

Gillar du att regissera dina bilder eller vill du fånga ett ögonblick?

– En gång i tiden ville jag bli regissör, och det har jag plockat med mig i min roll som fotograf. Jag iscensätter alltid mina bilder och älskar att jag själv kan styra bilden in i minsta detalj.

Hur lång tid tar det för digatt redigera en bild?

– Hehe, lite för lång tid! Nä, men jag jobbar helst på en bild i ett par månader för att få ett resultat som jag är 100 procent nöjd med. Jag vill inte hasta ihop en bild för att senare upptäcka massa saker jag skulle vilja göra annorlunda. Ett bra år skapar jag cirka tio nya bilder.

Vad inspirerar dig som fotograf?

– Jag inspireras mycket av blommor, naturen, former och färger. Jag tycker även att målerier är väldigt inspirerande.

Så tävlar du

Alla får vara med och tävla i Grand Prix! Det enda du behöver göra är att ladda upp dina tävlingsbilder enligt deadline och det gällande temat (se ovan) samt fylla i formuläret på vår uppladdningssida.

1) Du behöver inte anmäla dig för att tävla individuellt. Vill du även tävla i lag måste du först anmäla ditt lag, vilket du kan göra här.

2) Ladda upp dina bilder på www.kamerabild.se/laddaupp där du också fyller i dina kontaktuppgifter. Notera att uppladdningen kan ta flera minuter. Du kan endast delta i den aktuella omgången.

3) Inför varje etapp presenteras en ny domare som kommer att bedöma bilderna utifrån respektive tema.

4) I varje etapp får en guldbild 40 poäng, två silverbilder 28 poäng, tre bronsbilder 18 poäng – samt 15 hedersbilder som får 13 poäng var.

För varje bild ett lag får med bland de 21 bilderna som publiceras, får laget 10 poäng oavsett bildens placering.

5) Bilden får vara redigerad, får vara manipulerad, får vara tagen när som helst, men du måste vara upphovsman till bilden.

En bild som tidigare har fått poäng i Grand Prix kan inte få poäng på nytt. Det betyder att du inte kan tävla med en bild som tidigare har vunnit poäng i tävlingens historia. Att förändra en bild i redigeringen, är inte att anse som att det då har blivit en ny bild. Är det samma exponering eller en nära på exakt likadan exponering, är det enligt juryn samma bild.

Årets Fotograf

Den fotograf som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Fotograf.

Årets Lag

Det lag som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Lag.

Årets Bästa bild

De etappvinnande bilderna tävlar, efter etapp nio, om att bli framröstad till Årets Bild.

Fina priser i potten!

Årets Fotograf:Priser presenteras inom kort.

Årets Bild:Priser presenteras inom kort.

Årets Lag:Priser presenteras inom kort.

Vinnarbilderna presenteras i magasinet Kamera Bild och på www.kamerabild.se/grand-prix.

Tävlingen presenteras i samarbete med: