Domarpresentation

Var med och tävla i Grand Prix 2021 – etapp 4

Ett ögonblick i naturen, som Johan Siggesson fångat i Finland.

I årets fjärde etapp av Grand Prix är temat »natur« och Johan Siggesson är fotografen som denna gång bedömer dina bilder. Skicka in dem senast den 7:e september 2021 för ­att vara med och tävla – och vinn fina kameraprylar!

I Kamera Bilds fototävling Grand Prix tävlar du individuellt, med möjlighet att tävla även i lag. Varje etapp har ett eget tema som du själv tolkar, genom att skicka in max fem bilder per person och etapp. Tävlingen är öppen för alla – proffs som amatör.

Missa inte heller att prenumerera på vårt nyhetsbrev så att du inte missar några tävlingsetapper eller spännande fotonyheter!

Längre ned på sidan hittar du regler och hur du gör för att delta. Men här kommer först en presentation av fjärde etappens domare: Johan Siggesson.

Domare etapp 4: Johan Siggesson

Johan Siggesson, naturfotograf.

Nämn tre egenskaper för en bra bild?

– 1: Jag tycker att det absolut viktigaste, och egentligen det enda som är viktigt med en bild, är att betraktaren kommer ihåg bilden efter att ha sett den. Varför är mindre viktigt i min mening. Givetvis är det oerhört subjektivt vilken bild man kommer ihåg och varför. Men konst och fotografi är subjektivt.

– 2 3: Se till att komposition, skärpa, oskärpa, färger, motiv, budskap etcetera arbetar tillsammans för att uppfylla punkt 1.

Vilka motiv fotograferar du helst?

– Jag fotograferar helst däggdjur men natur i allmänhet är alltid inspirerande.

Naturligt ljus eller blixtar?

– Naturligt ljus, helt klart. Ibland är blixt ett nödvändigt ont och då är det bara att bita i det sura äpplet.

Regissera eller fånga ett ögonblick?

– Regisserar i stort sett aldrig en bild. Ibland har jag en bildidé som jag försöker få till på olika sätt men oftast upptäcker jag bilden genom sökaren.

Finns det någon situation dådu aldrig skulle ta en bild?

– Kan jag ta en bild utan att störa djuren så gör jag det. Har inga problem med djur som dödar andra djur eller liknande. Däremot vill jag inte förstöra eller störa.

Hur länge redigerar du en bild?

– I de allra flesta fall tar det inte mer än 3–4 minuter men det beror lite på vad bilderna ska användas till.

Vad inspirerar dig som fotograf?

– Naturen är komplex och ofta ett stort kaos. Det är inte bara den uppenbara oredan utan även en intrycksmässig soppa. Möjligheten till att lyckas förmedla en spännande och engagerande bild av naturens underbara oförutsägbarhet inspirerar mig.

Missa inte! Läs Kamera Bilds längre intervju med Johan Siggesson!

Så tävlar du

Alla får vara med och tävla i Grand Prix! Det enda du behöver göra är att ladda upp dina tävlingsbilder enligt deadline och det gällande temat (se ovan) samt fylla i formuläret på vår uppladdningssida.

1) Du behöver inte anmäla dig för att tävla individuellt. Vill du även tävla i lag måste du först anmäla ditt lag, vilket du kan göra här.

2) Ladda upp dina bilder på www.kamerabild.se/laddaupp där du också fyller i dina kontaktuppgifter. Notera att uppladdningen kan ta flera minuter. Du kan endast delta i den aktuella omgången.

3) Inför varje etapp presenteras en ny domare som kommer att bedöma bilderna utifrån respektive tema.

4) I varje etapp får en guldbild 40 poäng, två silverbilder 28 poäng, tre bronsbilder 18 poäng – samt 15 hedersbilder som får 13 poäng var.

För varje bild ett lag får med bland de 21 bilderna som publiceras, får laget 10 poäng oavsett bildens placering.

5) Bilden får vara redigerad, får vara manipulerad, får vara tagen när som helst, men du måste vara upphovsman till bilden.

En bild som tidigare har fått poäng i Grand Prix kan inte få poäng på nytt!Det betyder att du inte kan tävla med en bild som tidigare har vunnit poäng i tävlingens historia. En sådan bild blir diskvalificerad!

Att förändra en bild i redigeringen, är inte att anse som att det då har blivit en ny bild. Är det samma exponering eller en nära på exakt likadan exponering, är det enligt juryn samma bild.

Bilder med vattenstämplar eller logotyper diskvalificeras!

Årets Fotograf

Den fotograf som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Fotograf.

Årets Lag

Det lag som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Lag.

Årets Bästa bild

De etappvinnande bilderna tävlar, efter etapp nio, om att bli framröstad till Årets Bild.

Fina priser i potten!

Årets Fotograf:Priser presenteras inom kort.

Årets Bild:Priser presenteras inom kort.

Årets Lag:Priser presenteras inom kort.

Vinnarbilderna presenteras i magasinet Kamera Bild och på www.kamerabild.se/grand-prix.

Tävlingen presenteras i samarbete med: