Domarpresentation

Var med och tävla i Grand Prix 2022 – etapp 5

Sedan 90-talet har Malin Jochumsen gatufotograferat och hennes bilder har prisats vid flera tillfällen. Malin gatufotograferar alltid med sin Nikon D850, med 24–70:n monterad. Hon vill vara tydlig med sitt fotograferande. »Den är ju stor, det går liksom inte att missa mig«, säger hon.

I årets sista etapp av Grand Prix är temat ”gatufoto” och Malin Jochumsen är fotografen som denna gång bedömer dina bilder. Skicka in dem senast den 8:e november 2022 för ­att vara med och tävla – och vinn fina kameraprylar!

I Kamera Bilds fototävling Grand Prix tävlar du individuellt, med möjlighet att tävla även i lag. Varje etapp har ett eget tema som du själv tolkar, genom att skicka in max fem bilder per person och etapp. Tävlingen är öppen för alla – proffs som amatör.

Missa inte heller att prenumerera på vårt nyhetsbrev så att du inte missar några tävlingsetapper eller spännande fotonyheter!

Längre ned på sidan hittar du regler och hur du gör för att delta. Men här kommer först en presentation av femte etappens domare: Malin Jochumsen.

Malin Jochumsen, fotograf.

Domare etapp 5: Malin Jochumsen

Nämn tre egenskaper för en bra bild?

– Man ska känna något när man ser bilden, den ska väcka nyfikenhet. Och eftersom jag är svag för allt foto som har en mer dokumentär karaktär får bilden gärna vara berättande.

Vilka motiv fotograferar du helst?

– Jag gillar egentligen att fota det mesta och tycker om variation, men det tenderar att bli bättre när människor är med i bild, om så bara som en väldigt liten del av bilden.

Föredrar du färg eller svartvitt?

– Min instinkt är att säga svartvitt men jag insåg när jag tittade på mitt eget IG-konto att färg tar över mer och mer.

Naturligt ljus eller blixtar?

– Naturligt ljus, utan tvekan.

Finns det någon situation dådu aldrig skulle ta en bild?

– Många, speciellt i gatufoto. Jag skulle aldrig ta en bild som spelar på lyteskomik eller som kan få den avbildade att känna sig liten och sårad/ledsen. För mig är foto glädje och det måste finnas en värme och respekt gentemot dem man fotar, oavsett situation, sen gör det inte något om en bild får en att dra på mun­giporna bara man gör det av rätt orsak.

Vilken kamerautrustning skulle duvilja ha med dig till en öde ö?

– Jag sliter ut min utrustning, jag är sällan först på bollen när det gäller ny utrusning och jag är fortfarande väldigt nöjd med min Nikon D850 så det blir nog den tillsammans med min trotjänare zoomen 24–70mm.

Gillar du att regissera dina bildereller vill du fånga ett ögonblick?

– Ögonblick. Jag tycker att det är jättesvårt att regissera bilder, det är bara på uppdrag jag gör det. Och jag måste komma in i min fotobubbla för att idéerna ska komma.

Vad fotograferar du helst på fritiden?

– Street eller sport.

Hur lång tid tar det för digatt redigera en bild?

– Någon minut, jag tycker att det är betydligt roligare att fota än att redigera.

Vad inspirerar dig som fotograf?

– Det här låter säkert hur töntigt som helst men vardagen är min bästa inspiration. Ofta inspireras jag av dem som inte gör samma som jag, de får mig att vilja söka nya vägar och vidga mitt seende.

Så tävlar du

Alla får vara med och tävla i Grand Prix! Det enda du behöver göra är att ladda upp dina tävlingsbilder enligt deadline och det gällande temat (se ovan) samt fylla i formuläret på vår uppladdningssida.

1) Du behöver inte anmäla dig för att tävla individuellt. Vill du även tävla i lag måste du först anmäla ditt lag, vilket du kan göra här.

2) Ladda upp dina bilder på www.kamerabild.se/laddaupp där du också fyller i dina kontaktuppgifter. Notera att uppladdningen kan ta flera minuter. Du kan endast delta i den aktuella omgången.

3) Inför varje etapp presenteras en ny domare som kommer att bedöma bilderna utifrån respektive tema.

4) I varje etapp får en guldbild 40 poäng, två silverbilder 28 poäng, tre bronsbilder 18 poäng – samt 15 hedersbilder som får 13 poäng var.

För varje bild ett lag får med bland de 21 bilderna som publiceras, får laget 10 poäng oavsett bildens placering.

5) Bilden får vara redigerad, får vara manipulerad, får vara tagen när som helst, men du måste vara upphovsman till bilden.

En bild som tidigare har fått poäng i Grand Prix kan inte få poäng på nytt. Det betyder att du inte kan tävla med en bild som tidigare har vunnit poäng i tävlingens historia. Att förändra en bild i redigeringen, är inte att anse som att det då har blivit en ny bild. Är det samma exponering eller en nära på exakt likadan exponering, är det enligt juryn samma bild.

Årets Fotograf

Den fotograf som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Fotograf.

Årets Lag

Det lag som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Lag.

Årets Bästa bild

De etappvinnande bilderna tävlar, efter etapp nio, om att bli framröstad till Årets Bild.

Fina priser i potten!

Årets Fotograf:Priser presenteras inom kort.

Årets Bild:Priser presenteras inom kort.

Årets Lag:Priser presenteras inom kort.

Vinnarbilderna presenteras i magasinet Kamera Bild och på www.kamerabild.se/grand-prix.