Domarpresentation

Var med och tävla i Grand Prix 2023 – etapp 1

Porträttfotografen Elin Stahre är först ut att bedöma dina bilder, när en ny säsong av Grand Prix startar. Temat för första etappen är »porträtt«, och här ovan ser du ett par av Elin Stahres porträttbilder.

I årets första etapp av Grand Prix är temat »porträtt« och Elin Stahre är fotografen som denna gång bedömer dina bilder. Skicka in dem senast den 7:e mars 2023 för ­att vara med och tävla!

I Kamera Bilds fototävling Grand Prix tävlar du individuellt, med möjlighet att tävla även i lag. Varje etapp har ett eget tema som du själv tolkar, genom att skicka in max fem bilder per person och etapp. Tävlingen är öppen för alla – proffs som amatör.

Missa inte heller att prenumerera på vårt nyhetsbrev så att du inte missar några tävlingsetapper eller spännande fotonyheter!

Längre ned på sidan hittar du regler och hur du gör för att delta. Men här kommer först en presentation av första etappens domare: Elin Stahre.

Domare etapp 1: Elin Stahre

Elin Stahre, porträttfotograf.

Nämn tre egenskaper för en bra bild?

– Ljus, komposition och uttryck.

Vilka motiv fotograferar du helst?

– Fotar helst människor.

Vilken kamerautrustning skulle duvilja ha med dig till en öde ö?

– Oj, jag brukar inte fota makro så ofta men kanske hinner träna på det när jag är på ön. Antar att det finns mycket spännande att fota närbilder på där!

Naturligt ljus eller blixtar?

– Blixt! Jag vill ha kontroll på ljuset när jag fotar.

Föredrar du färg eller svartvitt?

– Färg.

Gillar du att regissera dina bilder ellervill du fånga ett ögonblick?

– Fotar jag människor i studio så föredrar jag att styra poseringen, men eftersom det mest är barn framför min kamera så får jag försöka styra ögonblicket istället.

Vad fotograferar du helst på fritiden?

– Mina egna barn eller djuren.

Finns det någon situation då dualdrig skulle ta en bild?

– Olyckor eller människor i utsatta eller privata situationer.

Hur lång tid tar det för dig attredigera en bild?

– Försöker fota så bra som möjligt direkt i kameran för att minimera redigeringen,men beror såklart på om det är en kundbild eller tävlingsbild. Kundbilder passerar i regel efter 2–5 minuter i Photoshop eller Lightroom.

Vad inspirerar dig som fotograf?

– Att hela tiden utvecklas, testa nya ljussättningar och hålla kurser för andra fotografer.

Så tävlar du

Alla får vara med och tävla i Grand Prix! Det enda du behöver göra är att ladda upp dina tävlingsbilder enligt deadline och det gällande temat (se ovan) samt fylla i formuläret på vår uppladdningssida.

1) Du behöver inte anmäla dig för att tävla individuellt. Vill du även tävla i lag måste du först anmäla ditt lag, vilket du kan göra här.

2) Ladda upp dina bilder på www.kamerabild.se/laddaupp där du också fyller i dina kontaktuppgifter. Notera att uppladdningen kan ta flera minuter. Du kan endast delta i den aktuella omgången.

3) Inför varje etapp presenteras en ny domare som kommer att bedöma bilderna utifrån respektive tema.

4) I varje etapp får en guldbild 40 poäng, två silverbilder 28 poäng, tre bronsbilder 18 poäng – samt 15 hedersbilder som får 13 poäng var.

För varje bild ett lag får med bland de 21 bilderna som publiceras, får laget 10 poäng oavsett bildens placering.

5) Bilden får vara redigerad, får vara manipulerad, får vara tagen när som helst, men du måste vara upphovsman till bilden.

En bild som tidigare har fått poäng i Grand Prix kan inte få poäng på nytt. Det betyder att du inte kan tävla med en bild som tidigare har vunnit poäng i tävlingens historia. Att förändra en bild i redigeringen, är inte att anse som att det då har blivit en ny bild. Är det samma exponering eller en nära på exakt likadan exponering, är det enligt juryn samma bild.

Årets fotograf

Den fotograf som har samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets fotograf.

Årets lag

Det lag som har samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets lag.

Årets bild

De etappvinnande bilderna tävlar, efter etapp fem, om att bli framröstad till Årets bild.

Fina priser i potten!

Årets fotograf:Priser presenteras senare.

Årets bild:Priser presenteras senare.

Årets lag:Priser presenteras senare.

Vinnarbilderna presenteras i magasinet Kamera Bild och på www.kamerabild.se/grand-prix.