Domarpresentation

Var med och tävla i Grand Prix 2023 – etapp 5

2022 vann Jana Eriksson Stockholm Fotomaraton, bland annat med den här bilden på temat »målmedveten«. Nu bedömer hon dina gatufoto-bilder i årets sista etapp av Grand Prix.

I årets sista etapp av Grand Prix är temat »gatufoto« och Jana Eriksson är fotografen som denna gång bedömer dina bilder. Skicka in dem senast den 7:e november 2023 för ­att vara med och tävla!

I Kamera Bilds fototävling Grand Prix tävlar du individuellt, med möjlighet att tävla även i lag. Varje etapp har ett eget tema som du själv tolkar, genom att skicka in max fem bilder per person och etapp. Tävlingen är öppen för alla – proffs som amatör.

Missa inte heller att prenumerera på vårt nyhetsbrev så att du inte missar några tävlingsetapper eller spännande fotonyheter!

Längre ned på sidan hittar du regler och hur du gör för att delta. Men här kommer först en presentation av femte etappens domare: Jana Eriksson.

Domare etapp 5: Jana Eriksson

Jana Eriksson, fotograf.

Nämn tre egenskaper för en bra bild?

– Händelse, känsla och rörelse.

Vilka motiv fotograferar du helst?

– Jag brukar mest fotografera människor, det är i det spontana och i det mänskliga uttrycket en bild växer. Jag föredrar att fotografera verkligheten och inte arrangera bilder för mycket. Även om det också sker när jag fotograferar reklam. Reklam är inte verkligheten.

Vilken kamerautrustning skulledu vilja ha med dig till en öde ö?

– Ska jag släpa på kameran tar jag en Sony RX (de tål dock inte saltvatten har jag märkt efter att jag dödat två stycken). Eller så åker min D850 och en fast 50 mm f/1,8 med.

Naturligt ljus eller blixtar?

– Jag gillar att jobba med bägge. Blixt på ett motiv i motljus blir kulört och kul. Men oftast är det naturliga ljuset det som är grejen.

Föredrar du färg eller svartvitt?

– Färg.

Gillar du att regissera dina bildereller vill du fånga ett ögonblick?

– Gillar att fånga ögonblick, men använder ofta viss regi. Typ »kan du titta hit«, »vrid grejen du håller i« eller »stanna där!«.

Vad fotograferar du helst på fritiden?

– Det går i perioder vad som fångar intresset. Ett tag fotograferade jag till exempel hundar i kollektivtrafiken. Jag är ganska experimentell och ombytlig, testar tekniken cyanotypi för tillfället. Det är en ljuskänslig vätska man kan skapa siluetter med på papper.

Hur lång tid tar det för digatt redigera en bild?

– Hur långt är ett snöre? Jag har många presets i Lightroom som ger mig den look jag vill ha. Sen färgställs bilderna och justeras i ljus. Då tar det bara några minuter. Ibland vill kunden att det ska tuschas, montage och hud tar lång tid, kan hålla på i timmar.

Vad inspirerar dig som fotograf?

– Ljus. Och en önskan om att visa hur jag ser världen.

Så tävlar du

Alla får vara med och tävla i Grand Prix! Det enda du behöver göra är att ladda upp dina tävlingsbilder enligt deadline och det gällande temat (se ovan) samt fylla i formuläret på vår uppladdningssida.

1) Du behöver inte anmäla dig för att tävla individuellt. Vill du även tävla i lag måste du först anmäla ditt lag, vilket du kan göra här.

2) Ladda upp dina bilder på www.kamerabild.se/laddaupp där du också fyller i dina kontaktuppgifter. Notera att uppladdningen kan ta flera minuter. Du kan endast delta i den aktuella omgången.

3) Inför varje etapp presenteras en ny domare som kommer att bedöma bilderna utifrån respektive tema.

4) I varje etapp får en guldbild 40 poäng, två silverbilder 28 poäng, tre bronsbilder 18 poäng – samt 15 hedersbilder som får 13 poäng var.

För varje bild ett lag får med bland de 21 bilderna som publiceras, får laget 10 poäng oavsett bildens placering.

5) Bilden får vara redigerad, får vara manipulerad, får vara tagen när som helst, men du måste vara upphovsman till bilden.

En bild som tidigare har fått poäng i Grand Prix kan inte få poäng på nytt. Det betyder att du inte kan tävla med en bild som tidigare har vunnit poäng i tävlingens historia. Att förändra en bild i redigeringen, är inte att anse som att det då har blivit en ny bild. Är det samma exponering eller en nära på exakt likadan exponering, är det enligt juryn samma bild.

Årets fotograf

Den fotograf som har samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets fotograf.

Årets lag

Det lag som har samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets lag.

Årets bild

De etappvinnande bilderna tävlar, efter etapp fem, om att bli framröstad till Årets bild.

Vinnarbilderna presenteras i magasinet Kamera Bild och på www.kamerabild.se/grand-prix.