Etappvinnare

Vinnare etapp 4/2014

Rösta på din favoritbild i Grand Prix 2014!
Bild 1. Guld. 50 poäng Foto: Simon Johansson
Bild 2. Silver. 30 poäng. Foto: Daniel Johansson
Bild 3. Silver. 30 poäng Foto: Kalle Kiander
Bild 4. Brons. 20 poäng. Foto: Björn Björnsson
Bild 5. Brons. 20 poäng. Foto: Hasse Dahlgren
Bild 6. Brons. 20 pong. Foto: Thomas Gedminas
Bild 7. Hedersomnämnande. 10 poäng. Foto: Anders Thorsell
Bild 8. Hedersomnämnande. 10 poäng. Foto: Kim Jonsson
Bild 9. Hedersomnämnande. 10 poäng. Foto: Robert Lipic
Bild 10. Hedersomnämnande. 10 poäng. Foto: Yvonne Heinonen
Förra månadens läsarbild. 30 poäng. Foto: Bertil Adania

Rösta på din favoritbild bland etappens vinnare och vinn presentkort från Crimson! I varje etapp av Grand Prix är du som läsare med och röstar fram läsarnas favoritbild som belönas med ytterligare 30 poäng i Grand Prix.

Bilderna ser du i bildspelet ovan.

Röstar gör du längre ned på sidan.

De tre vinnarröstarna i föregående etapp presenteras nedan.

Domare: Emma Svensson

– Det var inte jättesvårt att plocka ut vinnarna, säger Emma Svensson om sin bedömning av Grand Prix.

– Man ser så många bilder i dag att om man vill att någon ska lägga märke till ens bild så måste man göra något speciellt för att den ska fånga ens uppmärksamhet. Det kan vara ett starkt budskap, ett bra hantverk eller bara en hög wow-faktor, fortsätter hon.

Det var många bilder med humor i tycker hon, men i det långa loppet så var det mer seriösa bilder som gick vidare. Emma letade mycket efter bildernas budskap, det krävs mer än bara att bilden är fin. Det måste finnas något mer som engagerar.

– Många av bilderna var vardagsbilder, i de bilderna är det starkaste elementet innehållet. Men om man inte har någon relation till innehållet så blir det svårt att ta dem till sig. Då är det viktigt att bilden har ett bra budskap, tycker Emma.

Något som hon hade önskat sig var lite mer konstnärliga, kommersiella eller modebilder. Emma tycker att det är för sällan man ser sådana bilder i tävlingar. Men hon förstår varför.

– Många av bilderna är dokumentära bilder från läsarnas vardag. Om man jobbar heltid och har en familj att ta hand om så har man inte så mycket tid över till att fotografera, säger hon.

En annan anledning till att det dokumentära står högt i kurs tror Emma är att många gallerier och museer visar upp just den typen av bilder och att många som bedömer andra tävlingar kommer från just den världen.

– Jag gillar inte när bilder ser allt för bearbetade ut, men de ska inte heller se ut som om de kommer direkt från kameran. Bildbehandlingen är till för att bilderna ska nå sin fulla potential, säger Emma.

Hon menar också att många lägger ner mycket tid på att lära sig det tekniska men inte så mycket tid på att utveckla sitt bildseende, komma fram till vad man gillar för bilder själv. Det är då man utvecklas som fotograf.

– Man måste utmana sig själv och våga gå utanför sin »comfortzone«. Har man en bild i huvudet ska man inte ge upp förrän man har fångat just den bilden. Jag tror att många ger upp lite för lätt, men gör det där sista och ansträng dig lite till så kommer dina bilder att bli bättre.

Rösta på din favoritbild och vinn

Av de tio bilder som domaren har valt ut kan du nu vara med och välja din favoritbild. Varje månad vinner tre personer som varit med och röstat fram läsarbildenvarsitt presentkort från Crimson värt 750 kronor!

Vinnare av varsitt presentkort (värt 750 kr) i Etapp 3:

  • Mikael Schultz
  • Frida Johansson
  • Victoria Ben-Chivar

Grattis! Vinnarna kontaktas via e-post.

Vill du tävla i Grand Prix 2014?