https://www.kamerabild.se/grand-prix/vinnare-grand-prix-etapp-1-r-sta-p-din-favorit-och-vinn
544783
Grand Prix
Grand Prix

Vinnare Grand Prix etapp 2 – rösta på din favorit och vinn!

● BILDSPEL 1. Guld. Manfred Svärd, Memento.

Totalbetyg

Månadens domare har sagt sitt och nu är det din tur att rösta på din favoritbild och ge den chansen till extra poäng i tävlingen. Här kommer de 16 vinnarna i etapp 2, 2016.

 

Läs allt om vår tävling Grand Prix 2015.

Tävla du med! Ladda upp dina bilder här. 

 

Månadens domare: Madelen Holmström

Madeleine Holmström

Var det svårt att välja ut vilka bilder som skulle få placeringar?

– Det var hyfsat enkelt att sålla ut de 30 bästa bilderna. Den gemensamma nämnaren i bilderna jag valde för pallplats är känslan, spontaniteten eller humorn. En bra bild enligt mig får inte kännas för pretentiös eller iscensatt och får gärna ha någon slags intresseväckande faktor. 

Många av bilderna hade attribut jag gillade men räckte inte hela vägen fram. Man kunde se potential i dem, men de hade inte den tekniska kvalitet som krävdes för att tävla med bilderna i toppen.

 

Hade du någon speciell taktik när du gjorde din bedömning?

– Jag gick igenom bilderna enligt precis samma system som jag gör med mina egna varje dag och stjärnmarkerade de som jag instinktivt gillade. Sedan lät jag dem vila en dag och gjorde om samma sak igen. När jag sållat ut ungefär 30 bilder gick jag sedan igenom samtliga bidrag en sista gång,  noggrant, för att inte missa något guldkorn. Då fastnade jag för ett bidrag som i slutändan faktiskt blev vinnarbilden.

 

Hur tycker du att läsarna lyckades med att förhålla sig till temat »liten«?

– Det blev som förväntat en hel del bilder på barn och en del macro, lite lek med perspektiv samt människor på avstånd i miljöbilder. Därför uppskattade jag speciellt de som tänkt ett varv extra och skickat in bilder med ljus som letat sig in genom en liten glipa eller ett spontant ögonblick i stadsmiljö som passade temat perfekt.

 

Har du några tips på vad läsarna bör tänka på för att skapa bättre bilder?

– En bra bild behöver inte vara både tekniskt perfekt, rätt komponerad, grymt ljussatt och ha en trevlig ton. Det räcker med att ett av kriterierna uppfylls. Men det behöver kännas att avsändaren (fotografen) hade ett syfte med att ta bilden. 

Ett olyckligt misstag som jag själv gjort mig skyldig till är att man i början tenderar att retuscha sönder bilderna bara för att det är så roligt att pilla med Photoshop. Så ett tips är att alltid jobba i lager så man kan backa retuschen några snäpp efter att man har sovit på saken. Konst­gjorda linsöverstålningar och övermättade bilder känns det väl som att vi kan lämna bakom oss nu? Och skratta gott åt om några år, likt 80-talets axelvaddar eller 00-talets tunna ögonbryn. 

En annan sak jag tänkte på när jag bläddrade igenom bidragen var att vissa bilder skulle blivit mer intressanta om de beskurits snävare.

 

Gav det mersmak att vara domare? Skulle du göra det igen?

– Det var så sjukt roligt! Roligare än jag vågade hoppas till och med. Det svåra var att välja topplaceringarna, men annars var det enbart en fröjd att få ta del av läsarnas bilder. Hoppas att ännu fler unga tjejer börjar skicka in bilder, jag saknade deras bidrag. Jag gör gärna om det, när som helst! 

 

Tävlingen sponsras av Crimson.

Bland de som röstade i förra omgången har följande tre vunnit varsitt presentkort på 750 kronor hos Crimson: 

  • Virge Buravkov
  • Åsa Berglin
  • Inga Uggeldahl