Etappvinnare

Vinnare Grand Prix etapp 9

Bild 1. Guld: Tommy Lie
Bild 2. Silver: Barbro Lindh
Bild 3. Silver: Björn Björnson, T-REx
Bild 4. Brons: Cletus Nelson Nwadike
Bild 5. Brons: Daniel Rodolfi, JakAleDan
Bild 6. Brons: Martin Johansson, Jaktlins
Bild 7. Hedersomnämnande: Alison De Mars, Jaktlins
Bild 8. Hedersomnämnande: Per Johansson
Bild 9. Hedersomnämnande: Björn Lindell
Bild 10. Hedersomnämnande: Bror Johansson, Masarna
Bild 11. Hedersomnämnande: Jakke Röntynen, JakAleDan
Bild 12. Hedersomnämnande: Maria Lindberg
Bild 13. Hedersomnämnande: Robert Lipic
Bild 14. Hedersomnämnande: Per-Erik Petersson, Albedo
Bild 15. Hedersomnämnande: Angelica Lindqvist
Bild 16. Hedersomnämnande: Lasse Bergman, Masarna

Månadens domare har sagt sitt och här kommer de 16 vinnarna i etapp 9, 2016.

Läs allt om vår tävling Grand Prix 2016.

Tävla du med! Ladda upp dina bilder här.

I bildspelet ovan ser du de 16 vinnarbilderna som månadens domare valde ut.

Månadens domare: Therese Asplund

I årets sista etapp av Grand Prix var det fotografen ­Therese Asplund från Ateljé Linslusen som bedömde bilderna, vilket hon tycker var en utmaning.

– Det var jättesvårt! När jag var nere på 40 bilder var alla bilder så bra att det kändes omöjligt att ta bort fler. Grymt jobbat ni som skickat in!

Hade du någon speciell taktik när du gjorde din bedömning?

– Jag började med att sortera bort de som inte höll rent tekniskt och de som inte kändes »glädje« för mig. Sen gjorde jag ett andra urval där jag sorterade ut de bilder som imponerade, överraskade eller gjorde mig glad i magen. Att sedan, från dessa cirka 40 bilder, plocka ut de belönade blev det stora arbetet. Detta lät jag ta rätt mycket tid. Det är viktigt, tycker jag, att titta ett antal gånger på bilderna då vissa växer med tiden och andra känns »wow« vid första anblicken men sen hittar man saker man inte gillar. Riktigt bra bilder ska både kännas »wow« och växa.

Hur tycker du att läsarna lyckades med att förhålla sig till temat »glädje«?

– Det är så klart väldigt subjektivt vad som är glädje för någon annan men i en tematävling så handlar det mycket om att förmedla det bestämda temat till betraktaren. Eftersom »glädje« inte är ett så svårt tema är det många som lyckats väldigt bra med det, vilket gör att det inte räcker med att tolka temat bra för att få en bra placering. Bilden måste också vara innovativ, bra tekniskt och kännas »wow« för att komma i topp.

Har du några tips på vad läsarna bör tänka på för att skapa bättre bilder?

– Många bilder är riktigt bra men känns inte färdiga. ­Skul­le man bara lägga två minuter på efterbearbetning där man beskär, rätar upp, fixar vitbalansen så hudtonerna blir bra eller höjer kontrasten något för att få lite tryck så skulle­ det göra stor skillnad. Jag försöker alltid ta så bra bilder som möjligt direkt i kameran men sen tittar jag på bilden och funderar ut vad jag kan göra i efterbearbetningen för att höja den ytterligare. Små, små justeringar kan ofta göra stor skillnad.

Var segrarbilden given på en gång, ellervar den svår att välja?

– Den var ganska så enkel att utse. Problemet var placeringarna under. Silver, brons och heder växlade lite under processen.

Gav det mersmak att vara domare? Skulle du göra det igen?

– Absolut! Jag gillar mycket att bedöma andra fotografers bilder och har gjort det flera gånger innan. Det är som att bli serverad en jättestor portion inspiration som jag sedan kan använda i mitt eget bildskapande. Sen är det väldigt lärorikt att tvingas vara kritiskt granskande och objektiv och att tvingas vara beredd på att argumentera för sina åsikter om bilderna.

Tävlingen sponsras avCrimson.