https://www.kamerabild.se/grand-prix/vinnarna-i-grand-prix-etapp-1
545938
Grand Prix

Vinnarna i Grand Prix etapp 1

Totalbetyg

Månadens domare har sagt sitt och här är de vinnande bilderna i den första etappen av Grand Prix 2018.

Läs allt om vår tävling Grand Prix 2018 här.

Tävla du med! Ladda upp dina bilder här.

  

Grand Prix 2018 etapp 1 – Tema: Kyla

Månadens domare: Anders Jorulf

Årets första etapp av läsartävlingen Grand Prix bedömdes av fotografen Anders Jorulf, utifrån temat »kyla«. Bland de inskickade bidragen tycker han att det fanns många olika tolkningar av temat. Men han saknade bilder av norrsken, vilket för honom hade varit ett givet motiv i detta sammanhang.  

 

Hade du någon speciell taktik när du gjorde din bedömning?

– Jag ville få en känsla för bilden jag valde ut. Se att det finns en tanke bakom bilden och att fotografen inte bara »knäppte av en bild med kameran« vilket är så lätt med dagens digitala teknik. Naturligtvis ska färg, form, linjer och kvalitet samspela på ett bra sätt. 

 

Hur tycker du läsarna lyckades med att förhålla sig till temat »kyla«?

– Det var oerhört många bilder att gå igenom, med skiftande kvalitet. Det fanns många olika tolkningar på temat kyla med olika karaktär och känsla i bilderna. Det jag saknade var norrskensbilder vilket jag tycker i detta sammanhang var lite märkligt: att det inte var någon fotograf som hade tänkt på att skicka in detta. 

 

Har du några tips på vad läsarna bör tänka på för att skapa bättre bilder?

– Planera ditt fotograferande. Tänk på hur du riktar kameran och använd gärna stativ. Tänk på vad som finns i förgrunden och i bakgrunden och arbeta med linjer, form och färg. Vinterbilder är svåra att ta, då all kontrast försvinner. Därför är det viktigt att fånga den lilla svärta som finns i bilden på ett så konkret sätt som möjligt. Använd gärna ett polariseringsfilter. 

 

Var segerbilden given på en gång, eller var den svår att välja?

– Det var inte enkelt att välja segerbilden, även om den stod ut från flera andra bilder ganska omgående. I slutändan stod det mellan cirka tio bra bilder i kampen om segern. 

 

Var det roligt att vara domare? Skulle du göra det igen?

 

– Det är alltid trevligt att bedöma andras bilder och få se vilken fantastisk mångfald det finns på ett specifikt tema. Jag är gärna med igen – det var både trevligt och spännande. 

  

Tävlingen presenteras i samarbete med Panasonic.  

 

  

 

dela inte