Etappvinnare

Vinnarna i Grand Prix etapp 2

Bild 1. Guld: Kenneth Johansson
Bild 2. Silver: Cletus Nelson Nwadike, CAJ
Bild 3. Silver: LisaLove Bäckman
Bild 4. Brons: Malin Jochumsen, Memento
Bild 5. Brons: Björn Björnson, T-REx
Bild 6. Brons: Joakim Rang Strand, Malmö bokehlicious
Bild 7. Hedersomnämnande: Bengt Gustafsson, T-REx
Bild 8. Hedersomnämnande: Björn Lindell
Bild 9. Hedersomnämnande: Carina Hedlund, Igloo
Bild 10. Hedersomnämnande: Gunilla Berggren
Bild 11. Hedersomnämnande: Lasse Hallmén
Bild 12. Hedersomnämnande: Mats Schöld
Bild 13. Hedersomnämnande: Kenneth Tessem, KGB
Bild 14. Hedersomnämnande: Mounir Rabhi-Hallner
Bild 15. Hedersomnämnande: Leif Fryle
Bild 16. Hedersomnämnande: Stephen Jackson, Jaktlins

Månadens domare har sagt sitt och här är de 16 vinnande bilderna i den andra etappen av Grand Prix 2017.

Läs allt om vår tävling Grand Prix 2017 här.

Tävla du med! Ladda upp dina bilder här.

Grand Prix 2017 etapp 2 – Tema: Hemma

Månadens domare: Sandra Linnell

I årets andra etapp av Grand Prix 2017 var det fotografen Sandra Linnell som bedömde bilderna. Temat »hemma« upptäckte hon var en utmaning för många av de tävlande.

Hade du någon speciell taktik när du gjorde din bedömning?

– Först tittade jag igenom alla bilder en och en, där jag konstaterade lite vad jag tyckte om dem men gjorde inget urval. Sedan gick jag igenom dem igen och plockade ut 50 bilder. Några bilder stack ut och var givna från början, medan andra upptäckte jag efter ett tag. Jag lät bilderna vila några dagar så att de fick mogna lite, innan jag bestämde mig för det slutliga urvalet. Det svåraste var att flera av de bilder jag gillade mest hade samma avsändare, och det var inte helt lätt att välja vilken bild som skulle få vara med.

Hur tycker du läsarna lyckades med att förhålla sig till temat »hemma«?

– Vissa var inte alls bra på det. Det fanns flera bilder som avvek helt från temat. Men de jag har valt har en tydlig koppling till temat. Sen är det förstås en tolkningsfråga vad som är »hemma« och det har jag märkt att läsarna också tycker.

– Normalt tittar jag på bilder utifrån vad som tilltalar mig rent estetiskt. Men här fick jag gå lite djupare in i bilderna: vad är det som händer och vad är det för personer? Ibland har jag varit lite generösare i fråga om utförande med ljus och färger eftersom det redan fanns en svårighet med att fotografera inomhus – vilket för många är att vara hemma. Vissa har dock valt att göra bilderna svartvita, vilket är mer förlåtande.

Var segerbilden given på en gång,eller var den svår att välja?

– Jag gillade den på en gång men hade först inte satt den som vinnarbild – den slank upp på slutet. Bilden har egentligen det mesta. Den är både estetiskt tilltalande och förmedlar en känsla av »hemma«.

Har du några tips på vad läsarna bör tänka på för att skapa bättre bilder?

– Generellt är folk dåliga på att beskära bilderna: vad är det jag vill lyfta fram och vad är det viktiga i bilden? Sedan känns det ju ganska viktigt att tänka på temat i en sådan här tävling. Ett tips är att leka domare själv och fundera på om man tycker bilden anknyter till temat.

Var det roligt att vara domare? Skulle du göra det igen?

– Ja, jag tycker det var jätteroligt och jag skulle absolut vara domare igen. Det var skönt att jag fick just detta tema och inte till exempel mönster som jag fotograferar mycket själv. Man ser på bilderna med andra ögon om det är ett tema man normalt inte fotar så mycket själv.

Tävlingen presenteras i samarbete med Crimson, Panasonic och Wacom. Rösta på din favoritbild och vinn presentkort från Crimson, värt 750 kronor!