Etappvinnare

Vinnarna i Grand Prix etapp 2

Guld: Jari Peltonen
Silver: Alma Sköld
Silver: Mireille Lynn Rosas, MGM Focus
Brons: Helena Stjernberg
Brons: Göran Zebühr, KGB
Brons: Anita Nielsen, PixelNordica
Hedersomnämnande: Cletus Nelson Nwadike
Hedersomnämnande: Kirsi Forsberg
Hedersomnämnande: Donnie Klang, Fotosyntes
Hedersomnämnande: Johan Otterdahl Edfeldt
Hedersomnämnande: Glenn Pettersson
Hedersomnämnande: Johan Brink
Hedersomnämnande: Björn Dahlberg
Hedersomnämnande: Bror Johansson, Masarna
Hedersomnämnande: Kenneth Modin, KeGuAn
Hedersomnämnande: Lena Weilandt, Lens Ladies
Hedersomnämnande: Klas Gustafson
Hedersomnämnande: Lasse Hallmén
Hedersomnämnande: Daniel Johansson, Jaktlins
Hedersomnämnande: Rolf Lind, Kalmar Fotoklubb 1
Hedersomnämnande: Mareike Timm, MGM Focus

Domaren har sagt sitt och här är de vinnande bilderna i den andra etappen av Grand Prix 2021.

Grand Prix 2021 etapp 2 – Tema: Form

Aktuell ställning – etapp 2

Domare: Sonja Hesslow

Sonja Hesslow, konstfotograf och retuschör.

Årets andra etapp av läsartävlingen Grand Prix bedömdes av Sonja Hesslow, konstfotograf och retuschör, utifrån temat »form«.

Hade du någon speciell taktik när dugjorde din bedömning?

– När jag ser en bild vill jag gärna bli berörd på något sätt. Jag vill känna något och tänka något. Jag gillar när fotografen tänkt lite utanför boxen och inte gör en bild som jag sett tusen gånger förut. En del bilder som var inskickade var väldigt fina och tekniskt väldigt bra, men jag fick känslan av att jag sett det många gånger förut och då blir det inte lika spännande tycker jag.

Hur tycker du läsarna lyckades med attförhålla sig till temat »form«?

– Det finns ju i princip form överallt så det var rätt svårt att sålla bort bilder som inte höll sig till temat. Men en del bilder förstod jag inte alls vad fotografen hade för tanke om var formen var, och då gick de bilderna bort.

Har du några tips på vad läsarna börtänka på för att skapa bättre bilder?

– Jag tycker om, som jag nämnde tidigare, när bilder känns som nya. När de ger mig något jag inte sett förut. Så jag skulle säga att det är bra att tänka utanför boxen. Att våga göra något som man tror på själv! Jag tycker också, som jag gett som kritik på flera av vinnarbilderna, att jag föredrar när man tar bort saker i bilderna som inte tillför någonting. Tar man till exempel bort en skylt så ger det åskådaren mycket större frihet att själv fundera på var det är, i stället för att försöka lista ut vilken plats det är i verkligheten genom att försöka tyda skyltarna. Jag gillar när det lämnas lite öppet till åskådaren att ha egna reflektioner, det ger mer djup i bilden.

Var segerbilden given på en gång,eller var den svår att välja?

– Den var faktiskt inte helt given från början. Men ju mer jag tittade på den desto mer fastnade jag för den. Jag tror det handlar mycket om FFF = Fånga, Fängsla Förnöja (ett uttryck på danska som vi pratade mycket om när jag studerade foto). Först ska man fångas av bilden så att man stannar upp, sen ska man fängslas av den så att man vill se mer av den, och i slutändan ska den ge mig en känsla. ­Vinnarbilden hängde helt enkelt kvar hos mig.

Var det roligt att vara domare? Skulle du göra det igen?

– Ja, det var roligt att vara domare men det var svårare än vad jag trodde. Man har ju så olika åsikter om vad som är en bra bild. Jag själv gör ju nästan bara fotomontage och jobbar med foto på ett helt annat sätt. Men jag försökte släppa min egen genre och i stället bara lyssna på vad min magkänsla sa om vilka bilder som var bra och vilka som berörde mig. Jag är en känslomänniska. Jag kan absolut vara domare igen!

Tävlingen presenteras i samarbete medPanasonic.