Etappvinnare

Vinnarna i Grand Prix etapp 5

Guld: Jesper Bjarke Andersenrn Foto: Jesper Bjarke Andersen
Silver: Stefan Hessman
Silver: Cletus Nelson Nwadike
Brons: Helena Stjernberg
Brons: Stefan J Nilsson
Brons: Mareike Timm, MGM Focus
Hedersomnämnande: Carina Hedlund, Görans lärjungar
Hedersomnämnande: Andreas Kostenniemi
Hedersomnämnande: Hasse Broms
Hedersomnämnande: Krister Kleréus
Hedersomnämnande: Lars Hägglund, LKL
Hedersomnämnande: Mikael Jansson
Hedersomnämnande: Lena Weilandt, Lens Ladies
Hedersomnämnande: Kenneth Modin, KeGuAn
Hedersomnämnande: Johan Otterdahl Edfeldt
Hedersomnämnande: Joel Bjurman
Hedersomnämnande: Helen Liljeblad, Lens Ladies
Hedersomnämnande: Milton König
Hedersomnämnande: Michael Wall
Hedersomnämnande: Bror Johansson, Masarna
Hedersomnämnande: Tommy Sjölund

Domaren har sagt sitt och här är de vinnande bilderna i den sista etappen av Grand Prix 2022.

Kamera Bilds fototävling Grand Prix är avgjord! Mareike Timm tar hem segern och blir därmed Årets fotograf. I lagtävlingen är det J-A-O som vinner, där Jenny Stjernström, Anna Lindgren och Ola Lindgren ingår. (Flera lag hamnade på delad förstaplats, men J-A-O:s deltagare har haft bäst placeringar under året och vinner därmed lagtävlingen.) Vem som tar hem titeln Årets bild är nu upp till dig – rösta på någon av etappsegrarna!

Grand Prix 2022

Grand Prix 2022 etapp 5 – Tema: Gatufoto

Domare: Malin Jochumsen

Malin Jochumsen, fotograf.

Årets sista etapp av läsartävlingen Grand Prix bedömdes av fotografen Malin Jochumsen, utifrån temat »gatufoto«.

Hade du någon speciell taktik när du gjorde din bedömning?

– Jag tittade igenom alla bilder många gånger, vissa fastnade jag för direkt, andra växte med tiden. I slutändan hade jag närmare 50 bilder som jag tyckte lite bättre om, och det var en handfull bilder som föll precis på målsnöret.

Hur tycker du läsarna lyckades med att förhålla sig till temat »gatufoto«?

– I det stora hela bra, det slank med någon enstaka naturbild och några som kändes lite för poserade och arrangerade. Även om jag gillar när man tänjer gränserna måste det finnas en streetkänsla i bilderna för att de ska gå hem hos mig. I alla fall när kategorin är tydligt satt.

Har du några tips på vad läsarna bör tänka på för att skapa bättre bilder?

– Övning ger färdighet. Jag tror att man ska fota det som man själv gillar. Det är lätt att påverkas av andra och tänka att om jag fotar mer som X eller Y så kanske jag blir bättre. Visst ska man titta på andras bilder och låta dem inspirera en och pusha en att bli bättre, men försök hitta din egen stil och ditt eget uttryck. I längden tror jag att det är det bästa. Vissa gillar att gå nära, andra gillar blixt, det finns inte något rätt eller fel men för att bilden ska bli riktigt bra tror jag att seendet måste komma inifrån, från någon slags magkänsla. Och som alltid ska man komma ihåg att en annan domare kanske hade valt helt andra bilder.

Var segerbilden given på en gång, eller var den svår att välja?

– Segerbilden var en vinnare redan första gången jag såg den och den höll hela vägen, även om andra- och tredjeplaceringarna var väldigt bra de med.

Var det roligt att vara domare? Skulle du göra det igen?

– Det är både roligt och utmanande att vara domare. Det kan kännas överväldigande att välja mellan så många ­bilder men i slutändan är det lättare att välja bort många bilder och motivera varför 21 stack ut lite extra, än att välja bort några få som i en mindre fototävling med långt färre bidrag – som det kan vara på fotoklubbsnivå. Då känns det väldigt hårt mot dem som inte blir valda. Sen är det också svårt att skriva något negativt eller något som kan förbättras med vinnarbilderna, de är väldigt fina som de är.

Rösta på Årets bild 2022!