Etappvinnare

Vinnarna i Grand Prix etapp 5

Guld: LisaLove Bäckman Foto: LisaLove Bäckman
Silver: Anna Vinterfall Labero
Silver: Jonas Dahlström
Brons: Sara Sandberg
Brons: Virginie Hugues
Brons: Miriam Eriksson
Hedersomnämnande: Jakke Röntynen, JakALeDan
Hedersomnämnande: Kenneth Modin, KeGuAn
Hedersomnämnande: Kristian Holst
Hedersomnämnande: Mattias Norén
Hedersomnämnande: Helena Stjernberg
Hedersomnämnande: Ronja Hill
Hedersomnämnande: Björn Björnson, T-REx
Hedersomnämnande: Cletus Nelson Nwadike
Hedersomnämnande: Gunilla Steen
Hedersomnämnande: Johan Svärd, Team UjUjUj
Hedersomnämnande: Michael Katsaras, Gatsby
Hedersomnämnande: Torbjörn Carlsson
Hedersomnämnande: Håkan Brattlöf, Masarna
Hedersomnämnande: Bengt Gustafsson, T-REx
Hedersomnämnande: Ulf Hagberg, Gatsby

Domaren har sagt sitt och här är de vinnande bilderna i den sista etappen av Grand Prix 2020.

Kamera Bilds fototävling Grand Prix är avgjord! LisaLove Bäckman tar hem segern och blir därmed Årets fotograf. I lagtävlingen är det KeGuAn som vinner, ett lag därKenneth Modin, Gunnar Almfeldt och Anette Palmqvist ingår.Vem som tar hem titeln Årets bild är nu upp till dig – rösta på någon av etappsegrarna!

GRAND PRIX 2020

Grand Prix 2020 etapp 5 – Tema:Montage

Domare: Andreas Varro

Andreas Varro, fotograf & visual artist.

Årets sista etapp av läsartävlingen Grand Prix bedömdes av Andreas Varro, fotograf och visual artist, utifrån temat »montage«.

Hade du någon speciell taktik närdu gjorde din bedömning?

– I steg ett rangordnade jag bilderna utifrån genomslags­kraft och första intryck. I steg två studerade jag de utvalda bilderna en längre tid. En del bilder kräver mer tid för att budskapet ska framgå, då fick jag några »aha-upplevelser«. I steg tre tittade jag mer detaljerat på alla utvalda bilder i 100 procents storlek, och kollade efter brister. En del bilder som först fick medaljplats tog jag bort för de höll inte tillräckligt hög kvalitet i förstoring.

Hur tycker du läsarna lyckades med attförhålla sig till temat »montage«?

– Generellt sett väldigt bra. Montage i sig är en teknik och kan ju i praktiken vara vitt skilda bilder. En del arbetade med grafik och kombinerade det med fotografi. Andra arbetade mer med fotomontage där man vill skapa någonting som normalt sett är svårt, eller inte går i traditionell fotografi.

Har du några tips på vad läsarnabör tänka på för att skapa bättre bilder?

– Man bör se montage som en teknik för att uppnå en vision. Det är lätt att montaget blir syftet i sig. Arbeta manuellt, lös problem innan bilden fotograferas. Det blir snyggare att frilägga en skugga än att skapa en ny i Photo­shop. Undvik att dra för mycket i reglagen för att lätta upp skuggor, det blir lätt brusigt. Fota istället med olika exponeringar och lägg ihop de olika varianterna. Använd stativ, fjärrutlösare och vikta stativet om du kör bracketing.

Var segerbilden given på en gång,eller var den svår att välja?

– Segerbilden var inte helt självklar, men jag var ganska säker på vilken fotograf som skulle vinna. Personen som tog vinnarbilden hade många bra verk som höll en jämn nivå.

Var det roligt att vara domare? Skulle du göra det igen?

– Det är väldigt utvecklande och roligt. Som fotograf och visual artist gör jag mycket utan att tänka på vad och varför jag gör det – det är erfarenhet som sitter i ryggmärgen. Det är intressant att se och analysera andras bilder, både utifrån bra och mindre bra faktorer. Det får mig att vilja »skärpa till mig« lite extra i mitt eget skapande.

Tävlingen presenteras i samarbete medPanasonic.