https://www.kamerabild.se/grand-prix/vinnarna-i-grand-prix-etapp-6
546173
Grand Prix
Grand Prix

Vinnarna i Grand Prix etapp 6

● BILDSPEL Bild 1. Guld: Markus Gullqvist

Totalbetyg

Månadens domare har sagt sitt och här är de vinnande bilderna i den sjätte etappen av Grand Prix 2018.

Läs allt om vår tävling Grand Prix 2018 här.

Tävla du med! Ladda upp dina bilder här.

 

 

Grand Prix 2018 etapp 6 – Tema: Former

Månadens domare: Beata Rydén

Beata Rydén

Årets sjätte etapp av läsartävlingen Grand Prix bedömdes av fotografen Bea­ta Rydén, utifrån temat »former«.

 

Hade du någon speciell taktik när du gjorde din bedömning?

– Jag gjorde ett första grovurval av de bilder jag gillade bäst, vilket blev ganska många. Sedan sållade jag ner bilderna i olika etapper. Till sist hade jag tre rankningar av bilderna, och fick ägna mycket tid åt att först välja ut de 16 jag gillade bäst, för att sedan välja ut de sex som skulle få medalj. Jag gick regelbundet tillbaka till alla inskickade bilder för att kolla igenom dem igen och se att jag inte missade någon. Jag tittade också på bilderna i olika ordning, för att inte påverkas av vilka jag såg först eller sist. Vissa bilder växer med tiden och ibland kom en bild med i en högre rankning vid ett senare skede. Andra bilder sticker ut direkt. Det bästa är när man känner att bilderna håller för många granskningar.

 

Hur tycker du läsarna lyckades med att förhålla sig till temat »former«?

– Generellt var det ett tydligt förhållningssätt till temat. Många bilder på natur, former i naturen, makrobilder och även byggnader. Vissa förlitar sig lite väl mycket på motivet, och glömmer att också komposition och ljus är viktigt, även om själva motivet i sig har en intressant form.

 

Har du några tips på vad läsarna bör tänka på för att skapa bättre bilder?

– Försök att få in helheten i bilden. Det räcker inte med en fin form. Det bästa är när komposition, ljus och redigering tillsammans med form blir en intressant helhet. Glöm inte bort hur du beskär bilden. Att beskära en bild kan förändra hela kompositionen och skapa nya former. Jag tycker generellt att läsarna kan utveckla sitt berättande mer. Även om en bild har en fin yta kan den fortfarande ha ett spännande innehåll. Detta betyder inte att alla bilder måste ha en historia. I flera av vinnarbilderna har jag valt dem utifrån dess estetik, men det är också någonting som gör att jag dröjer kvar vid bilden. Ett bra tips för bilder med form är att försöka hitta en rörelse i bilden. I vinnarbilderna finns ett flyt i i de abstrakta formerna som gör bilden mer intressant.

 

Var segerbilden given på en gång, eller var den svår att välja?

– Segerbilden var med bland de 16 bästa redan i mitt första urval, men den var inte en given vinnare från början. Efter att ha kollat igenom alla bilder många gånger och funderat mycket över temat form, föll valet på vinnarbilden då jag tycker den är ett klockrent exempel på att form, komposition, färger och motiv bildar en intressant helhet som berättar en historia.

 

Var det roligt att vara domare? Skulle du göra det igen?

– Det var otroligt roligt. Jag gör gärna om det!. 

  

Tävlingen presenteras i samarbete med Panasonic.  

 

  

 

 

dela inte