https://www.kamerabild.se/grand-prix/vinnarna-i-grand-prix-etapp-7-0
546219
Grand Prix
Grand Prix

Vinnarna i Grand Prix etapp 7

● BILDSPEL Bild 1. Guld: Erik Connatty

Totalbetyg

Månadens domare har sagt sitt och här är de vinnande bilderna i den sjunde etappen av Grand Prix 2018.

Läs allt om vår tävling Grand Prix 2018 här.

Tävla du med! Ladda upp dina bilder här.

 

Grand Prix 2018 etapp 7 – Tema: Natur

Månadens domare: Martin Edström

Martin Edström, fotograf och journalist.
Foto: Fredrik Edström

Årets sjunde etapp av läsartävlingen Grand Prix bedömdes av fotografen och journalisten Martin Edström, ­utifrån temat »natur«. 

 

Hade du någon speciell taktik när du gjorde din bedömning?

– Jag letar alltid efter bilder som har en story av något slag. Bilden måste skapa någon typ av känsla eller skapa frågor som får betraktaren att tänka. Alla bilder måste självklart inte vara storslagna, men de måste kunna stå för sig själva med en liten berättelse. Sedan har jag också en förkärlek till relationen mellan människa och natur, där man ofta får bättre perspektiv på naturen genom mänskliga element i bilden.

 

Hur tycker du läsarna lyckades med att förhålla sig till temat »natur«?

– Det är häftigt att se hur många fantastiska bildskapare det finns där ute. Större delen av bilderna var bra naturskildringar av något slag, antingen med människor med eller renodlade landskaps- eller djurbilder. Det fanns många bilder som relaterade till mänsklig påverkan på naturen, vilket var intressant.

 

Har du några tips på vad läsarna bör tänka på för att skapa bättre bilder?

– Det största problemet, som märks i majoriteten av bilderna, är bristen på berättelser. Den tekniska kvaliteten på de flesta bilderna är oerhört hög, men riktigt intressanta bilder med tydlig berättelse i lyser med sin frånvaro. Även en tekniskt perfekt bild på en blomma eller en björn kan fortfarande vara tämligen ointressant: vi har alla sett sådana förr. Jag skulle rekommendera alla de som känner sig tekniskt kompetenta att satsa mer på att utveckla sin berättarförmåga, så att de kan lyfta fram saker som får människor att reagera och haja till av förundran när de ser bilden. Istället för att köpa nästa objektiv, lägg pengarna på en fotokurs eller på en inspirationsresa.

 

Var segerbilden given på en gång, eller var den svår att välja?

– Det var lite svårt, speciellt beroende på hur man tolkar temat. Men när jag insåg att många tävlande förhåller sig till temat »natur« i relation till människor så kändes det som en klar vinnare.

 

Var det roligt att vara domare? Skulle du göra det igen?

– Jag älskar att vara domare, det är väldigt utvecklande. Jag blir ofta förvånad av vilka bilder jag väljer ut till slut, det handlar mycket om känsla. Jag lär mig rentav mycket om mitt eget förhållande till bilder, och inte sällan blir man inspirerad till nya resor och berättelser. 

  

Tävlingen presenteras i samarbete med Panasonic.  

 

  

 

 

dela inte