Etappvinnare

Vinnarna i Grand Prix etapp 9

Bild 1. Guld: Anders T Johansson
Bild 2. Silver: Elinleticia Högabo, HögaboEden
Bild 3. Silver: Manfred Svärd, Memento
Bild 4. Brons: Jasmine Persson
Bild 5. Brons: Malin Jochumsen, Memento
Bild 6. Brons: Patrik Nygren
Bild 7. Hedersomnämnande: Bengt Carlsson, KGB
Bild 8. Hedersomnämnande: Martin Johansson, Jaktlins
Bild 9. Hedersomnämnande: Göran Zebühr, KGB
Bild 10. Hedersomnämnande: Human Golmohammadi
Bild 11. Hedersomnämnande: Lars-Erik Boberg, Masarna
Bild 12. Hedersomnämnande: Björn Björnson, T-REx
Bild 13. Hedersomnämnande: Simon Johansson
Bild 14. Hedersomnämnande: Tommy Lie, Igloo
Bild 15. Hedersomnämnande: Stephen Jackson, Jaktlins
Bild 16. Hedersomnämnande: Ulf Hagberg, Gatsby

Månadens domare har sagt sitt och här är de vinnande bilderna i den nionde etappen av Grand Prix 2017.

Grand Prix 2017 etapp 9 – Tema: Kontrast

Månadens domare: Tobias Fischer

Tobias Fischer är van att titta på andras bilder. Han arbetar både som lärare och föreläsare, utöver sitt frilansfotograferande. Med sitt vana öga har han nu bedömt den nionde etappen – årets sista – av vår läsartävling Grand Prix.

Hade du någon speciell taktik när du gjorde din bedömning?

– Jag brukar alltid göra på samma sätt när jag bedömmer bilder, även mina egna. Jag börjar med att ta bort allt det jag inte gillar. Nu blev det ungefär en fjärdedel kvar efter den första genomgången. Då började jag betygsätta bilderna och när det var ett tiotal kvar fick jag gå in mer i detalj. Sen gick jag tillbaka och tittade på de jag valt bort också. Vilka bilder man väljer ut kan bero på många saker, är det en grå och mulen dag kanske man dras mer mot färgglada bilder och så vidare, så för att vara rättvis kollade jag igenom dem igen.

Hur tycker du att läsarna lyckades hålla sig till temat?

– Generellt sett tycker jag att de skötte det bra. Det ärlite roligt, för det första många fotografer tänker på med temat kontrast är ju svart och vitt. Men det finns många olika sätt att tolka kontrast tycker jag. Jag saknade lite mer kreativa tolkningar, det fanns en del men jag hade gärna sett fler.

Har du några tips på vad läsarna bör tänkapå till nästa gång de ska skicka in bilder?

– Jag tycker att man ska vara lite modigare, ta ut svängarna lite mer i tolkningen av temat. Sätt dig ner och fundera en stund på hur du vill tolka temat. När man tävlar tycker jag att man ska göra det med nya bilder. Se tävlingen som en morot för att utvecklas.

Hur tycker du att deltagarna hade arbetat med redigering?

– Ganska blandat, vissa bilder var väldigt bra redigerade medan andra inte var redigerade alls. En del bilder hade kommit mycket högre upp med en mer genomtänkt redigering. Det känns som om redigeringen mognat lite hos folk nu. Det finns en större kunskap och folk gör inte saker bara för att det finns ett nytt filter i Photoshop. Att bilderna är bra redigerade gör att jag måste vara mer på tå.

Var vinnarbilden självklar eller tog det tid att få fram den?

– Den blev en favorit ganska snabbt. Den är ganska enkel, jag tror att alla kan relatera till den. Antingen via sin egen barndom eller om man har barn. Den har både något lite läskigt och värme, det beror på i vilken kontext man ser den.

Var det roligt att bedöma bilderna?

– Absolut, jag gör du ju det här ganska mycket i jobbet. Men jag tycker alltid att man lär sig något av att titta på andras bilder. Man ser olika lösningar och saker som man kanske inte tänkt på själv.

Tävlingen presenteras i samarbete med Crimson, Panasonic och Wacom.