Loading

ULTRAVID – MED MÖJLIGHET TILL FILTER kamera & bild testar: Nikon Z 14-30mm f/4 s

Nikon har skapat ett intressant ultravidvinkelobjektiv för både fotografer och filmare. Förutom den extrema brännvidden och möjligheten till zoom, kan man på objektivet på grund av dess konstruktion montera ett filter – exempelvis ett ND-filter för den inbitne filmaren.

TEXT & FOTO | Calle Rosenqvist

Med vid vinkel – ja till och med extrem sådan – får man med mycket i bilden med Nikons ultravidvinkelzoom. Brännviddsspannet är spännande, från extrem till den mer gatufoto-vänliga brännvidden.

Objektivet är i material och design uppbyggt som övriga S-Line-objektiv från Nikon, vilket är positivt.

Likt Nikon Z 24–70mm f/4 S behöver detta objektiv »öppnas« genom att vrida på zoomen till 14mm-läget – det är inte förrän då det går att fotografera med det. Även om det inte är optimalt så är det förståeligt – formatet med brännviddsspannet är nämligen mycket kompakt i sitt utförande, och väger bara 485 gram.

14mm. Med extrem vidvinkel får man med mycket i bilden – både åt sidorna och uppåt/nedåt. Dessutom får man stora möjligheter till att justera utsnittet med en zoom. 1/640s, f/6,3, Nikon Z7

Ljusstyrkan på f/4 bidrar så klart till ett mindre objektiv än om det varit f/2,8, men genom den vida vinkeln och Z-kamerahusens inbyggda bildstabilisering finns ändå alla möjligheter att lyckas.

Det främre linselementet har försätts med ett fluorskikt för att skydda mot smuts, och linserna har även försetts med Nano Crystal Coating för att minska aberrationer. De rörliga delarna är även vädertätade.

Närmast mot fattningen finns en inställningsring som, när den inte används för manuell fokusering, kan användas för ­bländarjustering – exempelvis steglös sådan vid filmning – eller exponeringskompensation. Själva känslan är mjuk och lätt, något som är bra vid fokusering men för den vill ha en ­precis känsla i stegändringen av bländaren är det svårare, eftersom den är just steglös.

30mm av samma vy som ovan – och fortfarande vidvinkligt trots att det är mycket vy som försvunnit.

En stor fördel är däremot att det finns gänga för att använda 82mm-filter direkt på objektivet, något som är ovanligt på extrema brännvidder som 14mm. För filmaren som är i behov av att använda ND-filter kan det vara en stor fördel, liksom för andra entusiaster av filteranvändning, för att slippa extra filterhållare. Däremot har vi inte testat objektivet med filter påmonterat.

Zoomringen är väl tilltagen och förvånandsvärt lättvriden genom hela brännviddsomfånget. Det är därför mycket enkelt att snabbt gå från 14mm till 30mm i en snabb och relativt kort vridning, vilket är riktigt bra och lättanvänt.

Slutsats

Över lag är bildskärpan över bilden riktigt bra. I vidvinkelläget 14mm är objektivet suveränt skarpt i mitten, och något nedbländat blir även kanterna lika skarpa.

I inzoomat 30mm-läge är skärpan också bra över hela bilden.

Objektivet har ingen synlig kromatisk aberration, inte heller någon problematisk vinjettering.

I det stora hela imponerar formatet för objektivet – storleken och vikten – utöver de extrema brännvidder som den bjuder på.

  • Fattning: Nikon Z
  • Format: Fullformat
  • Brännvid: 14–30 mm
  • Pris: Ca 16 000 kr
  • Bildstabilisering: Nej
  • Maximal bländare: f/4
  • Minsta bländare: f/22
  • Bländarlameller: 7 (rundade)
  • Närgräns: 0,28 m
  • Vädertätning: Nej
  • Filterstorlek: 82 mm
  • Diameter x längd: 89 x 85 mm
  • Vikt: 485 g

Allt om Nikon 2019

Sveriges skarpaste fototidning