Nyhet

Misstänkt fusk i världens största naturfototävling

José Luis Rodriguez unika vargbild som gjorde honom till Wildlife Photographer of the year 2009 kanske inte är så unik som fotografen gjort sken av. En potentiell skandal lurar runt hörnet när tävlingsledningen nu undersöker omständigheterna kring bilden.

Är vargen tam eller vild? Potentiellt fusk uppdagas i världens största naturfototävling. Foto: José Luis Rodríguez

Wildlife Photographer of the Years regler är tydliga. Om ett djur fotograferats i fångenskap måste detta anges. Domarna tar också hänsyn till om ett djur fotograferats i det fria eller i fångenskap. En varg som fotograferats ute i skogen har alltså större chans att vinna en en bild som föreställer en tam varg i fångenskap.

Och det är detta det potentiella fusket handlar om. Den unika vargbild som gjorde José Luis Rodriguez till årets naturfotograf kanske inte är så unik trots allt. Fotografen har gjort sken av att bilden föreställer en vild varg. Tävlingsledningen ska däremot ha fått bevis för att vargen i själva verket är tam och lever i fångenskap.

En av domarna i tävlingen, Rosamund Kidman Cox, medger att bilden nu undersöks till den finska natursajten Suomen Luonto.

– Jag vet vad du pratar om. Det undersöks, säger hon.

Suomen Luonto har även tagit del av bevis som kan tala för att bilden inte är vad den utgör sig för att vara. Läs mer här.

45 135 bilder skickades in till Wildlife Photographer of the Year 2009. En tävlling man kan likna med VM i naturfoto.