Skillnad mellan små och stora städer

Stödet för handsfree större än användandet

En ny undersökning visar att nära hälften av de tillfrågade vill att handsfree ska vara ett krav vid bilkörning, men det är sämre med den egna användningen.

Publicerad Uppdaterad

Enligt en undersökning gjord på uppdrag av däckkedjan Vianor anser nästan hälften av de tillfrågade bilägarna att handsfree borde vara ett krav om man ska prata i telefon när man kör bil.

Att man själv stöder ett krav på handsfree bakom ratten är dock inte liktydigt med att man själv tillämpar det. Undersökningen visar nämligen är det bara 15 procent av de tillfrågade som själva alltid ser till att använda handsfree när de kör bil. 

Det finns tydliga skillnader i handsfree-användande mellan större och mindre städer. Av de som bor i småstäder är det bara 6 procent som uppger att de alltid använder handsfree vilket kan jämföras med 24 i större städer med mer än 600 000 invånare.  

Deltagarna i undersökningen tillfrågades också om sina vanor när det gäller att läsa sms när de kör bil. 60 procent säger att de något gång gjort det och 2 procent svarade att de alltid gör det. En mindre grupp av de tillfrågade anser att det borde vara tillåtet, 10 procent av männen och 2 procent av kvinnorna.