Prylnyhet

Fast spegel och full-HD i efterträdare till Sony A700

Sony satsar på snabbhet enligt uppgifter på internet om Sonys efterträdare till A700, som troligen lanseras på PMA-mässan. Det blir snabb autofokus och snabb serietagning.

Inte sedan analoga CanonEos 1N HS har det funnits en systemkamera med fast genomskinlig spegel. Med en fast spegel är det enklare att få upp antalet bilder per sekund. Uppgifterna på Sonyalpharumors.com talar om 10 bilder per sekund. Det låter troligt med tanke på att Sony A550 har 7 bilder/s med vid låst autofokus.

I dagens sonykameror med skärmsökare använder Sony en videosensor i de optiska sökaren för att ge generera visningen när skärmen används som sökare utan att autofokusen blir långsammare än vanligt. Problemet är att man då inte kan förstora bilden för nogrann skärpeinställning som om bildsensor skulle används för att generera skärmvisningen.

Med fast spegel kan visningen på skärmen genereras av bildskärmen samtidigt som den optiska sökaren fungerar och dess snabba autofokus.

Full-HD-filmning är en annan punkt på listan. Sony är idag den enda systemkameratillverkaren i konsumentsegmentet utan filmfunktion. Sony marknadsför sina TV-apparater hårt med full-HD (1080p) så 720p är inte att tänka på.

Nackdelen med en fast spegel är att den stjäler ljus.I tidigare kameramodeller med fast spegel har ljusförslusten varit 2/3 steg. Därmed måste ljusbortfallet kompenseras med högre ISO. Även sökaren blir mörkare. Det finns dock uppgifter som talar om en elektronisk sökare.

En fördel kan möjligen vara att spegeln kan hålla damm borta från sensorn, eller rättare sagt IR och lågpassfilten framför sensorn.Eftersom avståndet från spegeln och sensorn är relativt stort minskar risken för synligt damm.

Att hitta på annorlunda sätt att konstruera en kamera ligger i Sonys strategi.De inser att det är svårt att konkurrera med Canon och Nikon med snarlika kameror, så de måste hitta sin egen väg och andra kunder.