Fotografering

Så gör du film med systemkameran

Med filminspelningsfunktionen inbyggd i systemkameran går det snabbt och enkelt att skifta från stillbild till filminspelning. Och med tillräckligt stora minneskort kan du få med dig en bra blandning av båda från fototillfället.

Publicerad

När systemkamerorna utrustades med filminspelningsmöjligheter var det några som muttrande ifrågasatte varför det skulle vara nödvändigt. Det fanns ju videokameror. Fast även om videokamerorna ständigt blir bättre och billigare är det ändå ytterligare en pryl som ska bäras med. Med facit i hand har det visat sig att användarna gillar möjligheten att välja mellan stillbild och film. Särskilt som filmsekvenserna faktiskt blir ruskigt bra. Högupplösta inspelningar kan utan problem visas på en tv, varför även professionella reklamfilmare använder sig av till exempel Canon EOS 5D Mk II.

Eftersom filmredigeringsprogrammen också blir mer anpassade för den vanliga användaren är det numer förhållandevis lätt att skapa riktigt avancerade filmer.

Det viktigaste är att tänka efter före. Besvara först frågan »vad ska filmen användas till«. Gör sedan en storyboard där du visualiserar hur du vill att filmen ska se ut. Ska den illustrera en känsla? Ska den berätta en historia? Vilka detaljer ska den i så fall visa, och vilka miljöer behöver du leta upp? Viktigt att tänka på är också att redan från början planera både start och slut.

Eftersom du ska klippa ihop filmen i efterhand måste du inte filma kronologiskt, men det är riktigt irriterande att i efterhand upptäcka att du saknar material. Rör det sig dessutom om ett betalt uppdrag kan du i värsta fall tvingas betala ett extra inspelningstillfälle ur egen ficka.