Nyhet

Test: Leica M8 - Diskret klassiker som håller stilen

Leica M8 är till förväxling lik sina analoga föregångare, vilket i sin tur innebär att kameran är olik de flesta andra kameror. Vi har testat hur Leica klarar övergången till digital teknik.

Publicerad

Den första kroppsdel som först reagerar på att det är något nytt med Leica M8 är min tumme. Som van Leica mfotograf försöker min tumme leta

efter en filmframmatningsarm att kila in sig under.

Det finns i och för sig en silikonplutt att köpa på nätet för den som absolut måste ha något att vila tummen på, men det dröjer inte länge innan tummen har vant sig och jag fotograferar som jag är van vid med Leica M.

Och just det är poängen med kameran, att nästan allt är sig likt.

Leica M är ett speciellt koncept med få gelikar. Det finns en grupp fotografer som tycker att Leica M är det ultimata verktyget för en fotograf. Andra förstår inte tjusningen och tycker att Leica M är något föråldrat som sedan länge är passé.

Leica har gjort M8 för den förstnämnda gruppen. Eftersom denna grupp anser att de analoga M-kamerorna är de mest optimala kamerorna som finns gör Leica bäst i att ändra så lite som möjligt i konceptet.

Bättre i svagt ljus

M står för mätsökare och innebär att avståndet till motivet mäts med hjälp av två fönster i kamerahuset.

En bild från det mindre mätfönstret speglas in i det stora sökarfönstret i en rektangel mitt i bilden. När

inte bilden är skarp syns två olika bilder på varandra. När skärpan ställs in rätt sammanfaller de två bilderna i rutan.

Mitt emellan de båda fönstren finns ytterligare ett fönster med matt glas som ger ljus år ramarna i sökaren.

Om vi jämför det här sättet att mäta avståndet på med en konventionell spegelreflexkamera så ger mätsökarkameran större precision i avståndsmätningen. Det är också lättare att ställa in skärpan i svagt ljus. Mätsökarkamerans sökare förmörkas inte av spegel och mattskiva.

En annan fördel är att kameran blir mindre och tystare då det varken finns utrymmeskrävande spegelkonstruktion eller prisma. Spegelrörelserna står för en stor del av ljudet hos en spegelreflexkamera.

Men det finns nackdelar också. Sämre närgräns är en av dem. Som bäst är 0,7 meter kortast möjliga fokuseringsavstånd. Makrofotografer är alltså inte målgruppen för Leica M8.

(...) Läs hela testet som PDF.