Aluminiumskal och HD-video

12-megapixelmobilen Nokia N8 presenterad

Nokia N8 är den nya mobilen som ska konkurrera med Iphone och Android. Nokia utlovar bland annat kvalitetsskal helgjutet i aluminium och en vass skärm med riktigt stryktåligt glas. Nokia N8 ska också ha en digital kamerasensor som är bättre både än tidigare kameramobiler och bättre än de flesta vanliga digitalkameror, om man får tro Nokias Klas Ström.

Publicerad Uppdaterad

12-megapixelkameran är en av dragplåstren i nya Nokia N8. Telefonen har framför allt en större kamerasensor än alla tidigare mobiler, och även än de flesta digitala kompaktkamerorna, enligt Klas Ström på Nokia:

- Den är 30 procent större om man jämför med sensorn i vanliga digitala kompaktkameror och över 47 procent större än andra highendmobiler, säger Klas Ström.

Eftersom en stor sensor är en av de viktiga faktorerna bakom bra bilder spelar förstås valet av sensor stor roll, särskilt när man ökar på antalet megapixlar. 

Filma i HD

Det går också att filma i HD med nya Nokia N8, i upplösningen 720p (1280 x 720 pixlar). Under filmning används dessutom telefonens båda mikrofoner, för att få ett stereoljud. Förutom att filma i HD kan man spela upp film från telefonen i HD via hdmi-anslutning till exempelvis en tv eller en projektor.

- En viktig del av upplevelsen med kameran är också möjligheten att kunna skapa och editera bilder och filmer. Vi har lagt med en bild och videoeditor där man kan göra mycket mer än vad man tidigare kunnat i mobilen, det är inte som photohop i datorn, men betydligt mer avancerat än vad man sett tidigare i mobiler, säger Klas Ström.

N8 har också vad som kallas USB on-the-go. Det innebär att man kan ansluta exempelvis en digitalkamera eller ett usb-minne till telefonen, för att föra över bilder, filmer eller andra dokument. Kontakten är micro-usb, men en liten adapter för vanlig usb-kontakt följer med i kartongen. 

Uppdaterat operativsystem

Redan för några dagar sedan publicerade ett test av Nokia N8 på den ryska webbsajten Mobile Review. Där kritiserades Nokia N8 för brister, bland annat för att systemet inte skulle vara särskilt förnyat jämfört med äldre Nokia-telefoner.

- Jag vet inte vad det är för exemplar av N8 som Mobile Review har fått tag på, men det är uppenbart ett gammalt tidigt exemplar med en gammal version av systemet i sig, säger Klas Ström på Nokia, som därmed inte ger mycket för den kritik som publicerats på den ryska webbsajten.

- Det finns en anledning till att vi lagt datumet för säljstarten av den här telefonen till tredje kvartalet, vi har lagt säljstarten lite senare helt enkelt för att allt ska bli riktigt bra i telefonen, fortsätter Klas Ström.

Enligt honom är det mycket som förändrats i systemet, utifrån användarens perspektiv. Inga dubbelklickar krävs i menyerna, utan precis som i Iphone och Android räcker det nu mer ett klick på skärmen. Den nya grafikacceleratorn ska göra mycket för upplevelsen.

Sociala nätverk

Det finns också tre startskärmar som man kan bläddra mellan och fylla med olika widgets, till exempel med favoritkontakter, facebook och olika nyhetstjänster. Sociala nätverk är något som Nokia arbetat på att integrera i systemet.

- Det ska vara lika enkelt kommentera någons facebook- eller twitterstatus som att sms:a eller ringa ringa, säger Klas Ström. Sociala nätverk kommer också att vara helt integrerade med telefonens kontakter.

Ett annat exempel på där Nokia integrerat telefonens funktioner med Facebook är kalendern. Om man till exempel ser ett event på Facebook som man vill gå på så kan man också välja att direkt i Facebook-appen på telefonen med ett klick spara eventet till telefonens kalender.

Förberedd med webb-tv

Nokia har också förberett för flash-baserad webbtv, som kommer att finnas i form av appar när telefonen släpps. Aftonbladets och Viasats webb-tv blir först ut i Sverige i Nokia N8.

En annan sak som följer med på köpet är Ovi Maps med en mängd navigationsfunktioner, bland annat röststyrd bilnavigering.

Nokia N8

Typ: Pekskärmsmobil utan knappsats

System:

Symbian^3

Mått:

113.5 x 59.12 x 12.9 mm

Vikt:

135 g

Skärm: 3,5-tums kapacitiv pekskärm, amoled-typ, 640 x 360 pixlar.

Processor: 680 MHz arm-processor, Broadcomm grafikaccelerator.

Minne: 256 MB arbetsminne, 16 GB inbyggt lagringsminne, plats för minneskort på upp till 32 GB.

Kamera: 12 megapixel med autofokus, xenon-blixt. Extra stor bildsensor. Videoinspelning i 720p.

Data: Turbo-3g 10,2 Mbit/s ner 2 Mbit/s upp. Wlan (802.11 b/g/n)

Anslutningar: micro-usb, 3,5 mm, hdmi.

GPS: A-gps med gratis navigering.

Batteri: 1200 mAh. 5 tim 50 min taltid, 390 tim standby.

Färger: Grå, vit, grön, blå, orange.

Pris: Ca 4600 kr

I butik: Tredje kvartalet.