Fotografer

Tre svenska finalister i Hasselblad Masters

Serkan Gûnes, André Karjel och Kristofer Lönnå har utsetts till finalister i Hasselblad Masters 2010. Totalt har 110 av 2 500 sökanden blivit finalister. Vinnarna utses dels av en jury med bland andra Anton Corbijn, Hasse Persson och Tim Flach, dels genom en omröstning på Hasselblad.com.

Publicerad

Såväl Kristofer Lönnå som Serkan Gûnes har utsetts till finalister i kategorin Wildlife som är ny för året. André Karjel från Eskilstuna är finalist i porträtt-kategorin. De 110 finalisterna i Hasselblad Masters 2010 är utvalda av en jury.

– Det är svårare än någonsin för även de bästa fotograferna att kvalificera sig som finalister, säger Christian Nørgaard på Hasselblad. Och ännu mer utmanande att välja ut 110 finalister från så exceptionella verk.

De 110 finalisterna ska bli 11 vinnare, en för varje kategori. För andra året i rad får allmänheten möjlighet att rösta på sin favorit i respektive kategori. Ingen registrering behövs för att titta på bilderna som ligger uppe mellan februari och sista oktober 2011 på hasselblad.com. För att rösta behöver man däremot registrera sig.

Vilka som vinner bestäms också av en internationell jury med bland andra Hasse Persson från Sverige, Anton Corbijn och Tim Flach från England och Steve McCurry från USA.

Fotografer från Latinamerika, Indien, China, USA, Tyskland och Storbritannien är alla väl representerade bland finalisterna. Sverige har alltså med två fotografer, möjligen fyra om man räknar med Jonathan Leijonhufvud som är född i Sverige, men uppväxt i Kina. Han är nominerad i kategorin arkitektur.

Förutom wildlife och arkitektur är kategorierna redaktionellt, mode/skönhet, fine art, generell, natur/landskap, porträtt, produkt, bröllop/socialt och nykomlingar. Den senaste kategorin lockade mer än 1 300 sökanden.

De elva vinnarna får utrustning och mjukvara från Hasselblad för att kunna delta i tillverkarens Masters-program. Efter det samlas vinnarnas alster i en utställning samt boken Masters Book. Hasselblad kommer även att visa de 300 semifinalisterna i ett onlinegalleri mellan den 14 februari och 31 oktober.

Imorgon publicerar

vi en intervju med

. Tills dess kan du

och

. Eller varför inte kolla in den här

från Kristofer Lönnås plåtning av den hästbild han nominerats för.

Kristofer Lönnåse hans bidrag här.Serkan Gûnes bilder hittar du här André Karjels härbakom-scenen-bloggen