Nyhet

TEST: Pentax K20D

Vill du kunna skräddarsy din kameras funktioner in i minsta detalj är Pentax K20D rätt kamera för dig. Söker du däremot en enkel familjekamera eller snabb yrkeskamera är K20D inte helt rätt.

Publicerad

Pentax hade kunnat vara kaxiga och kallat K20D för en yrkeskamera eftersom den är rejält byggd och tål väder och vind. Inställningsmöjligheterna är minst sagt omfattande. Det låter väl som en yrkeskamera?

Självbilden hos Pentax har aldrig varit ett yrkesfotomärke även om deras mellanformatskameror främst har sålts till yrkesfotografer och deras lx-modell under tidigt 80-tal kunde mäta sig med Canon och Nikon.

Pentax 6x7-kamera var de facto en yrkeskamera, men det är inte Pentax K20D. Och tur är väl det, då skulle ju de sanna fotoentusiasterna glömmas bort.

Några av de saker som gör att K20D inte är ett proffsverktyg är den säkra men långsamma autofokusen, utformningen av knappar och reglage, några detaljer i handhavandet och att kameran bara tar tre bilder per sekund.

Istället finns en rad finurliga lösningar och inställningsmöjligheter som gör K20D till en kamera för fotoentusiaster som tycker det är roligt att skräddarsy kamerans inställningar och har inte har för bråttom.

Läs fortsättningen på testet genom att ladda ner pdf:en