Foto

Blogg: HD-video är framtiden för Canon

Det har varit mycket Nikon ett tag och nu är det allt mer Canon det snackas om. I fredags träffade jag Ingvar Krüss som är Canons chef för konsumentprodukter och snackade lite framtiden.

Publicerad

Canonfolket har alltid varit väldigt hemliga om vad som ska komma. Sekretessen inom företaget är hög. Ingvar Krüss lättar dock lite på förlåten om framtiden på sådant sätt som högre chefer ibland kan tillåta sig.

Ingvar har jobbat på Canon sedan 1973 och vet var gränserna går, men han kan säkert också ta sig en del friheter. Under vårt samtal överraskar han mig med sin frispråkighet, även om han inte avslöjar några som helst detaljer.

Att fråga när Eos 500D kommer eller mark IV:orna är lönlöst. Istället kommer vi in på kompakterna. Nyligen släpptes Canon Powershot SX1 IS med full-HD-filmning och CMOS-sensor.

Ingvar bekräftar att Canon kommer att satsa på fler modeller med CMOS-sensorer och HD-filmning. En ny fabrik har byggts för tillverkning av CMOS-sensorer.

Kommer Canon att sluta köpa sensorer från Sony?

– Vi köper inte bara in sensorer från Sony. Vi säljer hellre än köper in, säger Ingvar.

Canon hoppas alltså att fler tillverkare kommer att gå från CCD-sensorer till CMOS – och då köpa dem från Canon. CMOS-sensorer är mer lämpade för HD-filmning och blir inte heller lika varma vilket kan ge lägre brus.

Sedan påpekar Ingvar att sensorn inte är det mest avgörande för bildkvaliteten utan att processorn har större betydelse.

Processorerna leder oss in på yrkeskamerorna. Ingvar säger att vi kan förvänta oss högre datahastigheter snart.

Det spekuleras en del om kommande proffsmodeller, nya mark IV:or. Den 22 februari 2007 presenterades Canon Eos 1D mark III. Tidigare har modellcyklerna för yrkeskameror varit 3 år. Ingvar avslöjar att vi kan förvänta oss kortare cykler framöver.

Sedan ler han och säger att jag snart, mycket snart kommer att bli inbjuden till nästa produktlansering.