Kamera & Bild testar

Test av Sony A35

Sony A35
Sony A35 med 18-55mm och 55-200mm.
Baksidan av Sony A35.
Sony A35
Sony A35
Sony A35 med den inbyggda blixten.

Sony A35 – den minsta i förra årets Alpha-trio – har fått många av de egenskaper som vi finner hos de större versionerna A65 och A77. Kombinationen av enkelhet och funktion är något vi gillar.

Som en konkurrent till Nikon D5100 och Canon 1100D dyker Sony A35 upp med starkt motstånd. Med den nya aps-c-sensorn får du bilder på 16 megapixel och känslighet på mellan 100 och 12 800 ISO, och möjlighet att spela in film i FULL-HD med 1080i.

Konstruktionsmässigt är kameran inget underverk. Den är tillverkad i plast med gummerade detaljer för greppet men ser egentligen inte så plastig ut. Faktum är att kameran känns mycket bra i handen och ger ett bra grepp som passar de flesta, utom möjligen de med stora händer. Känslan i knapparna ger också ett bra intryck, vilket inte är allt för vanligt på budgetmodeller.

Den högupplösta skärmen på tre tum är riktigt skarp och ljusstark. Det är också den som många av användarna kommer välja att använda eftersom den elektroniska sökaren är alldeles för dålig med sin låga upplösning.

Lättsamma effekter

Den som gillar att använda filter och effekter kommer att bli lycklig av Sony A35. Liksom de större modellerna har denna kamera möjlighet till HDR-foto, selektiv färg, popfoto, retrofoto, vinjettering med leksakskamera och panoramafunktion – för att nämna några. Detta är perfekt för den som vill utforska möjligheterna med fotografering. Det är också därför som kameran är både enkel och lekfull, men samtidigt avancerad.

Är du total nybörjare på fotografering så hjälper kameran dig att hitta rätt inställningar. Med funktionen Auto behöver du aldrig vara rädd att missa en bild på grund av fel inställningar. Nästa steg är att försöka sig på Auto+, som hjälper dig att använda de mer avancerade alternativen i kameran.

Mycket att utforska

Men för den som växt sig förbi effekter och automatik finns en fortsättning. De vanliga programlägena för bländarprioritet och slutarprioritet finns att välja, liksom det helmanuella läget där du justerar alla inställningar på egen hand. På så vis får du en mycket kraftfull kamera med avancerade inställningsmöjligheter och möjlighet att utvecklas.

I situationer med dunkelt ljus kan det vara svårt att veta hur man ska ställa in sin kamera. Men med Sony A35 kan det inte bli lättare – det är bara att trycka av.

För den som är ny i fotovärlden är menyerna inte de enklaste, men ju mer man utvecklar sin fotografering desto mer användning får man av alla inställningar.

Prestationsmässigt kommer du heller inte att bli besviken. A35 presterar nämligen som många av de nya kamerorna gör i dag, vilket innebär att bildkvaliteten är mycket bra.