Prylnyhet

Canon Eos 5D Mark III är här

Canon Eos 5D Mark III
Canon Eos 5D Mark III
Canon Eos 5D Mark III med nya batterigreppet.
Canon Eos 5D Mark III
Canon Eos 5D Mark III har två kortplatser, ett för CF-kort och ett för SD-kort.
Canon Eos 5D Mark III
Canon Eos 5D Mark III
Utgång för hörlurar är en av nyheterna för den som vill kontrollera ljudet under filmning..
Canon Eos 5D Mark III med nya blixten Speedlite 600EX-RT.
Canon Eos 5D Mark III
Canon Eos 5D Mark III
Canon Eos 5D Mark III
Canon Eos 5D Mark III

22,3 megapixel, 6 bilder per sekund och en känslighet på upp till 25 600 ISO. Canon Eos 5D Mark III är efterträdaren till 5D Mark II, och bjuder på flera intressanta förändringar och förbättringar jämfört med sin föregångare.

Fullformatssensorn på 22,3 megapixel är helt nyutvecklad, och har fått ett ISO-omfång på 100-25 600, som är utökningsbart till 50-102 400. Jämför vi med tidigare 5D Mark II så ser vi här att mycket hänt på de tre år som gått – 5D Mark II hade nämligen ett totalt ISO-omfång på 50-25 600. Nu kan vi alltså höja två steg högre.

För seriebildstagning gäller 6 bilder per sekund i full upplösning, med upp till 18 RAW-bilder med standardinställningar och ett UDMA-kort. Detta är en ökning med 2 bilder per sekund mot föregångaren.

5D Mark III har dubbla kortplatser, för CF-kort och SD-kort med stöd för UDMA 7 för överföringshastigheter på 167 MB per sekund. Tyvärr ser vi inget stöd för nya SD-kort av UHS-1-typ. Du kan själv konfigurera korten för att spara samma bilder eller filmer på båda korten, eller automatiskt växla mellan kort, samt kopiera bilder från ett kort till det andra, direkt i kameran. Det finns också möjlighet att använda Eye-Fi-kort av SD-typ för trådlös överföring.

TFT-skärmen i 5D Mark III är samma som i 1D X – 3,2 tum och med en upplösning på 1,04 megapixel i förhållande 3:2. Vid jämförelse med föregångaren 5D Mark II ser vi alltså att skärmens bildförhållande har förändrats till att bli bredare, något som innebär att hela bilden får plats på skärmen.

Sökaren visar nu också 100 procent av bilden.

Kamerahuset är tillverkat i magnesiumlegering med vädertätade delar. Batteriet är detsamma som i föregångaren, men batterigreppet nytt.

För den som vill fotografera tyst finns nu också ett tyst fotograferingsläge. Ljudet från slutaren och spegeln dämpas då för att låta mycket mindre.

61-punkters AF

Canon 5D mk3 har utrustats med en autofokussensor på 61 punkter, varav 41 av dessa är enkla korssensorer och 5 är dubbla, för snabb autofokus vid bländare 2,8. Liksom i 1D X ser vi nu att alla autofokus-inställningar har samlats under en och samma meny för att ge fotografen lättare åtkomst till snabba justeringar. Sex olika förinställda situationer med olika autofokus finns att välja mellan, och ger bland annat möjlighet till kontinuerlig spårning av objekt, direkt fokusering på nya objekt, kontinuerlig spårning av objekt som rör sig oregelbundet eller ändrar hastighet och riktning.

Förutom motivföljning har Canon 5D Mark III också ansiktsigenkänning för att exponera bilderna korrekt. Vid motljus kan kameran själv påverka exponeringen för att låta ansiktet bli korrekt i sin exponering.

Canon Eos 5D Mark III överst och Canon Eos 5D Mark II underst. Klicka på bilden för att se den större.
Canon Eos 5D Mark III. Klicka på bilden för att se den större.
Föregångaren Canon Eos 5D Mark II. Klicka på bilden för att se den större.

Utvecklad design

Vi ser också några designmässiga ändringar. Totalt sett har ergonomin gått mer åt det rundade hållet jämfört med 5D Mark II, en designändring som också går hand i hand med Canon 1D X som fått ett mer ergonomiskt och tajtare grepp.

Reglaget för på och av flyttats till väljarhjulet på ovansidan. En extra knapp har fått utrymme för att snabbt ge åtkomst till bildstilsval, möjlighet till direkt bildjämförelse med upp till två bilder sida vid sida, och direkt fota i HDR.

En knapp har också tilldelats möjligheten att ge bildbetyg direkt i kameran för att organisera bilderna direkt efter fotograferingen, och innan de är inne i datorn. Betygen sätts med 0-5 stjärnor.

Knappen för skärpedjupskontroll har nu flyttats till höger framsida, vilket innebär att den nu enkelt kan nås med båda händerna när man håller i kameran.

Snurrhjulet på baksidan har också fått sig nya funktioner. Numera fungerar detta också som knappar, genom mjuka tryckningar. Enligt Canon är detta bra för exempelvis justeringar av inställningar vid filmning. Också ett nytt reglage för filminspelning sitter med nära åtkomst för tummen, för att snabbt växla till eller starta inspelning.

5D Mark III har också utrustats med en ny programmerbar funktionsknapp vid avtryckaren.

Det nya tillbehöret och batterigreppet BG-E11 har nu utvecklats från det tidigare, och fått en egen funktionsväljare för fotografering i vertikalt läge. Batterigreppet har uttag för två LP-E6-batterier med möjlighet att använda vanliga AA-batterier. Det går alltså att använda samma batterier som i 7D och 5D mk2.

Film

Video kan spelas in i max 29 minuter och 59 sekunder. Filmerna sparas i full-HD i 1080p i 30/25/24 bilder per sekund i formatet MOV i H.264/MPEG-4 komprimering i intraframe (ALL-I), eller interframe (IPB) med ljud i linjärt PCM. För 720p kan du även spela in i 50 eller 60 bilder per sekund. Nu finns också möjligheten att lyssna på ljudet vid inspelning via hörlurar. Ljudet går också att ändra direkt under inspelningen. Exponeringen kan styras manuellt för att få kontroll över slutartid och bländare. För att snabbt kunna göra sådana justeringar har man nu samlat allt detta under en speciell videomeny.

Liksom hos 1D X kan du med Canon 5D Mark III också ställa in och registrera tidskod i SMPTE-format för att synkronisera video och ljud i redigeringen. En annan sak för film är att den inbyggda bildbearbetningen som minskar kromatisk aberration också minskar problematiken med moarémönster.

Försäljningsstart för EOS 5D Mark III är 23 mars 2012, med ett rekommenderat pris på 32 000 kronor inklusive moms.

FAKTA CANON EOS 5D MARK III

• 22,3 MP CMOS fullformatssensor

• 61-punkts autofokus, 41 f/4 korstyp, 5 dubbel korstyp vid f/2,8

• Bildserier med upp till 6 b/s

• ISO-känslighet 100–25600 (50-102 400 utökat)

• Slutaren har stöd för 150 000 exponeringar

• 14-bitars DIGIC 5+-processor

• Förstärkta skyddstätningar

• 8,11 cm (3,2") skärm med 1 040 000 punkter, betraktningsvinkel 170 grader

• Blixtsync 1/200 s (med EX Speedlite)