Nyhet

A day in the World - fotografera för omvärlden

I dag den 15 maj ska världens största fotografiska dokumentation äga rum över hela vår planet. Projektet ska fungera som ett digitalt världsarv, öppet för alla att ta del av på webben.

Efter ett års planerande är det alltså i dag den 15 maj dags - projektet "A day in the World - Expressions of Humankind" har börjat, och låter vem som helst med en kamera att fungera som fotografer, över hela jorden. Under detta dygn kommer hundratusentals människor att dokumentera sin och sina medmänniskors vardag, och resultatet blir den största samlade fotografiska dokumentationen av mänskligheten någonsin.

Jeppe Wikström är en av initiativtagarna till projektet. Redan 2003 gjorde han verklighet av en liknande idé när 3000 fotografer deltog i projeketet "En dag i Sverige" och bidrog med bilder runt om i Sverige från en dag. Nu satsar han på att göra samma sak över hela världen.


- Det vi vill visa är en helt vanlig vardag över hela jordklotet. Användningsområdena är stora för både vetenskap och framtida forskning - och ett enkelt medel till att bidra med budskap till framtiden.

Att det blev en tisdag beror på att denna oftast är "en vanlig dag" över hela världen. Tar man hänsyn till de olika tidszonerna kommer projektet att pågå under 47 timmar. Den som deltar har möjlighet att ladda upp max tio bilder mellan 15 och 22 maj 2012. Ett urval av fotografer kommer få möjlighet att delta i boken "A day in the world", men kan tacka nej till detta om man vill. När du laddar upp bilder ger du också ditt medgivande att dina bilder får användas i bevarande syfte för framtiden.

Läs mer och delta i projektet på www.aday.org.