Fotografer

Tre nominerade till Scanpix stora fotopris

Foto: Johan Willner

Johan Willner, KK+TF och Matso Pamuchina har nominerats till Scanpix stora fotopris 2012. Vinnaren har chansen att ta hem 100 000 kronor, vilket offentliggörs den 7 november på Fotografiska i Stockholm.

Även i år var nivån på ansökningarna väldigt hög och diskussionerna var livliga när juryn sammanträdde, skriver Scanpix i ett pressmeddelande.

Johan Willner är nominerad med Boy Stories som handlar om tid. Han rekonstruerar ögonblick och minnesbilder från barndom och uppväxt. Johan blickar tillbaka på en tid i Sverige med den vuxnes uppfattning av en ordning, men försöker samtidigt att skildra bilden utifrån de ögon som barnet hade.

Johan Willner
KK+TF
Matso Pamucina

KK+TF (Klara Källström och Thobias Fäldt) är nominerade med Wikiland. Wikiland är en utforskning av mediebilden kring Wikileaks. Bilderna är tagna under rättegången mot Wikileaksgrundaren Julian Assange, samt i densammes husarrest i Norfolk i Storbritannien. 



Matso Pamucina är nominerad med Down Under. Matso har under två års tid dokumenterat medlemmar i det numera nerlagda kriminella nätverket Black Cobra, deras familjer och andra kriminella grupperingar i deras umgängeskrets. Fotografen har velat visa den värld som för de flesta människor är osynlig, men som existerar parallellt med den synliga.

Scanpix stora fotopris instiftades 2003. Priset ska uppmuntra och stödja den yrkesverksamma fotograf som juryn anser bäst skildrat det svenska samhället: på ett traditionellt eller nyskapande sätt inom dokumentärfotografin.

Här kan du se bildspel från de nominerade:

Johan Willner

KK+TF

Matso Pamucina