Nyhet

I kväll utses årets bästa fotobok

Bruno Ehrs – Memories of

För 17:e året i rad är det återigen dags att utse årets bästa fotobok i Sverige. Prisutdelningen äger rum i kväll på Rival i Stockholm. Bland de nominerade finns Anders Petersen som också var den första att vinna priset.

Fem fotoböcker har nominerats till att vinna Svenska Fotobokspriset 2012 – en utmärkelse som delas ut av Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund. De nominerade är:

Anders Petersen – Soho


Misha Pedan – stereo_typ 


Bruno Ehrs – Memories of


Inka Lindergård och Niclas Holmström – Watching Humans Watching

Kristina Bengtsson och Lotten Pålsson – We look and we see

– Kvaliteten på svenska fotoböcker fortsätter att stiga och i samma takt även antalet utgivningar. De nominerade till årets Svenska Fotobokspris är oerhört starka i sina uttryck och det lär bli svårt att utse årets vinnare, säger Magnus Westerborn, ordförande för Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund.

Anders Petersen har under en månads tid dokumenterat Londons Soho, där han fotograferat gatorna, pubarna, caféerna och de människor som bor och verkar där. Misha Pedan leker med fotografiska konventioner och attityder i sin bok medan Bruno Ehrs återskapar sinnesstämningar från sin egen barndom. Boken »Watching Humans Watching« undersöker mänskliga beteenden och »We look and we see« är ett surrealistiskt konstnärsprojekt.

Svenska Fotobokspriset instiftades för att uppmärksamma och stimulera kvalitativ fotoboksutgivning. Priset ger vinnaren 30 000 kronor och 10 000 kronor till de övriga fyra nominerade. Förra årets vinnare var Maria Miesenberger och hennes fotobok »Sverige/Schweden«.