Nyhet

Kränkande fotografering blir ett brott

Från den 1 juli 2013 är det ett brott att fotografera någon i hemlighet, som befinner sig i sin privata miljö. Detta har riksdagen nu röstat igenom. Straffet blir böter eller fängelse i högst två år.

Det omdiskuterade lagförslaget om kränkande fotografering har nu klubbats av riksdagen. Från den 1 juli 2013 är det ett lagbrott att i hemlighet fotografera någon som befinner sig i sin privata miljö, vilket kan vara en toalett eller omkläddningsrum. Staffet blir böter eller fängelse i högst två år.

I beslutet framkommer även att det inte räknas som ett brott om en fotografering är försvarlig med tanke på syfte och sammanhang. Det kan till exempel handla om en fotografering som utgör ett journalistiskt nyhetsarbete. För att avgöra om en fotografering är försvarlig ska en helhetsbedömning göras i det enskilda fallet.

Syftet med lagen är att skydda privatpersoners integritet, men lagen har fått kritik från bland annat Journalistförbundet för att vara för långtgående och att den skulle kunna hämma journalistiskt arbete som är tänkt att avslöja missförhållanden.

Läs mer om beslutet på Sveriges riksdags hemsida.

Läs vad vi skrivit tidigare om den nya lagen:

"Fotografers arbete kan bli kriminellt"

Smygfotografering kan ge två års fängelse

Nytt lagförslag som ska hindra kränkande fotografering