AgNO3 - Histories of Science and Photography in Sweden

Om utställningen

I väntan på uppförandet av Sveriges första fotohistoriska museum presenterar Landskrona museum tre unika utställningar i ämnet. Den första, som invigs i juni 2016, tar sin utgångspunkt i vetenskapens och forskningens användande av fotografiet 1839–2016; som metod, som bevis, som skalpell, förstoringsglas, spegel…

AgNO3, som är den vetenskapliga beteckningen för silvernitrat, tjänade som kemisk grund för de allra första fotografierna och ända fram i vår tid. Utställningen består av 11 rum med ca 25 berättelser utifrån olika vetenskapliga frågeställningar. Exempel: Hur en sjukdom kan gestalta sig, hur en upptäcktsresande kartlägger vita fläckar, hur dammiga insektssamlingar får en renässans, hur förbrytare bör avbildas för bästa igenkänning, hur en hemmafru rör sig vid spisen, vilka typer av moln det finns, varför fallskärmar inte vecklar ut sig (oavsett moln), hur man porträtterar granar.

Vi möter mördare och missionärer, stiftar bekantskap med seriösa forskare i vita rockar liksom glada entusiaster. Ibland kan det vetenskapligt intressanta ha uppstått först i vår tid. Aldrig tidigare har en liknande utställning, lika inbjudande till nya insikter som skratt, visats i Sverige.

Mer information

Län: 
Skåne län
Ort: 
Landskrona
Plats: 
Landskrona museum
Period för utställning: 
16 jun 2016 till 29 jan 2017