Camera Obscura

Om utställningen

Gammal fotografisk teknik inleder året på Konstmagasinet i Katrineholm när Eskilstunafotografen Ulf Rehnholm visar analoga fotoprojekt med hålkameror.

Alla bilder i utställningen är fotograferade enligt camera obscura. En teknik som har varit känd i mer än två tusen år och som även Niépce använde sig av när han tog det första fotografiet 1826. Hålkameror består av en mörk låda eller burk och där objektivet har ersatts med ett litet hål. Det är just valet av kamera och film som gör att bilderna ser lite skeva ut, med sin annorlunda skärpa och vinjettering. Exponeringstiden har varierat från några sekunder till sex månader lång.

De halvårslånga exponeringarna användes för att skapa ”solteckningarna” som är framställda med hjälp av egenbyggda hålkameror. De extremt långa exponeringstiderna har gjort att inga människor fastnat på bilderna. Däremot har solens bana avtecknat sig som ljusbågar på himlen. Tekniken ingår i ”Slow art” konceptet som är en motreaktion till dagens digitala stress och höga tempo.

Mer information

Län: 
Södermanlands län
Ort: 
Katrineholm
Plats: 
KIKK Konstmagasinet
Period för utställning: 
20 jan 2018 till 7 feb 2018
Tid för vernissage: 
20 jan 2018 - 11:00 till 14:00