SLUSSEN - Mon amour - En unik fotoutställning om Slussens sista sköna andetag

Om utställningen

 

 

SLUSSEN - MON AMOUR. Av: Christer ”fjellis” Fjellman

 

En unik fotoutställning om Slussens sista sköna andetag

 

På: Café Fru Bellman - Bellmansgatan 26 – Stockholm – Södermalm

 

Endast 502 meter från Slussen – visas till 24/1 2020

 

 

REJÄLT FÖRFALLET

 

För den inbitne söderbon Christer ”Fjellis” Fjellman har Slussen alltid varit en plats som representerat det vackra och funktionella - och som han passerat varje gång han tagit sig norrut i stan.

-Mina första minnen av Slussen är promenaderna med pappa under tidigt 60-tal. Då levde kajerna fortfarande, rälsen fanns kvar, laster lossades och lastades sex dagar i veckan och godstrafiken gick ända fram till Slottet, berättar Fjellis.

Längre fram blev det mer tunnelbana och taxi än promenader för Fjellis, men Slussen låg 

ständigt där, en konstant: alltid välbekant, alltid spännande.

-Så när det stod klart att Slussen skulle rivas tyckte jag att det var väldigt sorgligt, säger han.

Ombyggnationen av Slussen föregicks av mycket debatt och fortfarande är alla inte helt ense om hur det nya Slussen ska gestaltas. Dessförinnan hade Slussen hunnit förfalla rejält, delvis på grund av obeslutsamheten.

-Nu säger de att det ska vara klart 2025 och att det ska kosta jagvetintehurmånga miljarder. 

Tror vi att den prislappen håller? Tror vi på tidsschemat?, säger Fjellis och ser sorgsen ut.

 

PROJEKT SLUSSEN

 

Under Slussens sista skälvande år och månader i sitt ursprungliga skick genomförde därför 

Fjellis ett ambitiöst fotoprojekt ur den förbi-passerandes perspektiv, från egen bil eller 

taxi - en vinkling som inte bara speglar färden genom körfält och tunnlar utan även fångar hur Slussen, som vi alla, utsatts för tidens gång.

-Material, formerna, ljuset - för mig har Slussen alltid varit så vacker. Och det var den ända tills sista dagen innan rivningarna påbörjades. 

- Precis som en äkta klocka åldras med värdighet fick Slussen en patina som jag bara var tvungen att fotografera, säger Fjellis.

Resultatet kallar han för ”Slussen – Mon amour”, en serie på 24 bilder som kännetecknas av slitna material, rörelseoskärpa, dramatiska kontraster, urbant ljus och skönheten i tidens obönhörliga gång. Bilder på samma gång romantiska och hårdsmälta.

 

INTE OFARLIGT PROJEKT

 

Att ta bilder från en bil i rörelse var dock inte helt ofarligt, särskilt när han själv satt bakom ratten – mer än en gång var han på väg in i någon tunnelvägg när han styrde med ena handen och knäppte med den andra - men något annat sätt att göra det fanns inte, på grund av Fjellis hälsa, som ända sedan hans stroke för tolv år sedan varit vacklande - bokstavligen.

-Jag orkar inte gå länge, så det var tvunget att bli från bilen. Men, visst, det gick bättre när jag plåtade från en taxi, så att det var någon annan som körde…

 

FEM ÅR - 5000 BILDER

 

Som kamera använde Fjellis som vanligt sin nu gamla iPhone 5s. Även det av praktisk nödvändighet. En traditionell kamera hade varit för stor och tung. Men det innebar inte att projektet utfördes mindre grundligt.

-Jag har jobbat med ”Slussen – Mon amour” i över fem år och sammanlagt tagit över 5000 bilder. Att sålla och välja i materialet har tagit lång tid. 

- Samtidigt har det varit en stor njutning, säger han och ler.

Sin vana trogen har Fjellis jobbat öppet och transparent med projektet och ofta använt sociala medier för att testa bilder och infalls-vinklar. Han har också ställt ut en del av bilderna på Affordable Art Fair, i samarbete med Galleri Duerr. Och han har fått dem publicerade i italienska Vogues digitala utgåva.

 

ALLA BILDER FÖR FÖRSTA GÅNGEN

 

Helst hade Fjellis velat ställa ut bilderna i själva Slussen. När han inte fick tillstånd till det valde han i stället anrika Café Fru Bellman, söders äldsta fungerande kafé och kök med hela 81 år på nacken, som bara ligger ett stenkast (502 meter) från Slussen. Utställningen på Café Fru Bellman blir första gången de 24 utvalda bilderna visas samtidigt.

Fru Bellman är idag känt för, inte bara sin goda mat och bakverk, utan även konstutställningar med udd. Caféet drivs numera av Rebecca Granath med medarbetare.

 

Varmt välkomna!

 

SLUSSEN - MON AMOUR

Mer information

Län: 
Stockholms län
Ort: 
Stockholm
Plats: 
Café Fru Bellman, Bellmansgatan 26, Södermalm
Period för utställning: 
27 nov 2019 till 24 jan 2020
Tid för vernissage: 
27 nov 2019 - 18:00 till 21:00