Anime Meo - Av: Mia Galde

Om utställningen

Mia Galde (f.1970) är fotograf, konstnär och fotolärare i Stockholm. Hon har lång erfarenhet av att arbeta som fotograf och har många personliga projekt som hon arbetar med.

 

Hennes projekt utgår ofta från ett tema som hon utforskar och ibland återvänder till. 

Hon har haft flera utställningar och har återkommande föreläsningar och workshops. Hon drivs av en önskan att inspirera andra och en kärlek till bildkonsten. Kameran är ett verktyg som hjälper henne att förstå världen och sig själv. 

Utbildad i ung ålder i analog teknik och över 20 års erfarenhet av att arbeta som fotograf. 

Vidareutbildad på egen hand genom work-shops med bland andra: Anders Petersen, Antoine dÁgata, Sarah Moon, JH Engström och Margot Wallard. Har arbetat som assistent till Anders Petersen. 

 

Några av Mias tidigare projekt: Skapat ett bildspel till musikframträdande av Malmö Live vokalensemble under projektet Earth Choir som framfördes på Malmö Live och Allhelgonakyrkan i Lund. 

Artist in Residence på Nordic Light Hotel under två veckor som avslutades med en utställning på hotellet. Under perioden arbetade hon med att bygga om olika rum till stora kameror genom mörkläggning, så kallad camera obscura. 

Har föreläst och undervisat inom fotografi bland annat på Konstfack, Statens Kulturråd och Fotografiska där hon även håller egna work-shops. Mia har arbetat i 10 år på Fotografiska Stockholm som guide och fotolärare. 

 

Mia är tidigare utställd på bland annat: 

Galleri Ralf, Strand Hotel, Galleri Kontrast, Hilton Hotel, Galleri Axel och Fotografiska Stockholm. 

Mia är även representerad i ett stort antal privata samlingar. 

 

Hon är också Ambassadör för FUJIFILM med titeln X-Photographer. 

 

Serien Anime Meo har växt fram under ett drygt års fotograferande och har i samarbete med FUJIFILM samlats i en bok med samman namn som publicerades 2019 på eget förlag med formgivning Amelie Stenbeck-Ramel och text av Linda Bergman. Ett urval av dessa bilder presenteras nu i denna utställning.

”Anime Meo är en serie bilder där jag har försökt att gestalta min inre värld och känsloliv genom stilleben av växter.  Den latinska termen kan översättas till min tankevärld eller min själ. 

De enskilda bilderna har även de titlar på latin som kan ge en ledtråd om hur mina tankar har gått men jag vill även lämna öppet för betraktaren att göra sina egna tolkningar och jag hoppas även att de kan väcka andra tankar och känslor än det ursprungliga uttrycket. ”

Alla bilder är tagna med FUJIFILM GFX 50S.

 

Linda Bergman skriver om sin upplevelse av Mias bilder: 

Vad händer med buketten som slocknar, kanske till och med vissnar. Hur relaterar vi känslomässigt till den? Som ofta drar vi paralleller till oss själva i vår tolkning och påminns om den egna förgängligheten. Symboliken förskjuts från livskraft till bräcklighet. 

Dofterna försvinner. Buketten eller krukväxten slängs. Eller så finns det en skönhet i det vissna. Den skönheten verkar dock lämpa sig bättre i ett fotografi än i en vas i hemmet, där den sorgsna åsynen lätt tar överhand över estetiken. I fotografiet påminns vi inte om den svunna doften, då vi sedan länge lärt oss att fotografier inte kan beröra vårt luktsinne. 

Det romantiska i att fotografiet fångar något som inte kommer att finnas för alltid, påminner om den fotografiska bildens kraft att bevara ett minne och en känsla som oundvikligen kommer att förloras. Det finns en kombinerad fascination och rädsla för den påminnelsen.

Utdrag ur introduktionen av Linda Bergman, konst-vetare, skribent, curator och konstnär samt chefredaktör och medgrundare av: VERK tidskrift.

 

Anne Fjellström som driver galleriet skrivet om det:

Galleriet c/o Indigo är ett rum där, framför allt, analog fotografi från olika sammanhang visas. 

Verksamheten är inte ett vanligt traditionellt galleri utan mer en experimentbox med gästspel från olika aktörer på den fotografiska scenen. 

Utställningarna hänger ofta kort tid och byts ut oregelbundet och beroende på vem som för tillfället står som ansvarig för det som visas.

Idén till galleriet föddes när vi tog över gamla Forums lokaler på Sigtunagatan 14. 

Där hade rummet använts för utställningar och vi beslutade att låta denna tradition få fortsätta.

------

FAKTA: 

Upplaga 10 i tre storlekar; 30x40, 60x80 och 120x160 

Alla numrerade och signerade

Bilderna är kopierade hos Gallery Color, Amsterdam 

på Fujicolor Crystal Archive Professional Paper – Maxima | Matte Ett fotopapper med marknadens längsta arkivbeständighet 

Ramade av Peter på Börje Andersson Ram AB i Stockholm

Utställningen och boken ”Anime Meo” är ett sammarbete  mellan FUJIFILM Nordic och Mia Galde

 
KONTAKT:
Mia Galde
Mobil: + 46 76 237 73 97
 
KONTAKT: 
Anne Fjellström
Galleriet c/o Indigo

Mer information

Län: 
Stockholms län
Ort: 
Stockholm
Plats: 
Galleriet c/o Indigo
Period för utställning: 
19 mar 2020 till 28 mar 2020
Tid för vernissage: 
18 mar 2020 - 17:00 till 20:00