PRYLPORTALEN

LGs nya tv är tunn och trådlös

Publicerad Uppdaterad

Jakten på bäst bild går vidare. Igår presenterade LG sin nya trådlösa tv LH9500 som kommer med bakgrunds-LED i ett extremt slimmat chassi.

Trådlös överföring av högupplöst bild är en av årets stora tv-trender och LG hakar på med sin nya modell LH9500. En separat mediabox ansluter till bildkällor som bluray-spelare och spelkonsoler och kan sedan stoppas undan i ett skåp på andra sidan rummet. Det här är intressant framför allt de som suktar efter snygga vägginstallationer eftersom tv:n bara behöver en strömkabel för att bli startklar. LG använder den trådlösa tekniken SI-Beam vilket tillåter överföringar i full hd-kvalitet, alltså 1080p.

Men mest intressant med LH9500 är bakgrundsbelysningen. LCD-TV använder som bekant bakgrundsbelysning för att generera bild, till skillnad mot exempelvis plasma där varje enskild bildpunkt lyser av egen kraft. Traditionellt har bakgrundsbelysningen utgjorts av små lysrör men i år har LED-tekniken fått sitt genombrott.

Det finns flera fördelar med att ersätta lysrören med LED (alltså lysande dioder), bland annat går energiförbrukningen ned. Dessutom medger diodernas litenhet att tv-apparaterna kan byggas betydligt tunnare. Samsung har satsat stenhårt på tekniken i år och har lanserat den som en helt ny produktgrupp, ”LED-TV”. I det väsentligaste (paneltekniken) handlar det dock förstås fortfarande om LCD-TV.

LED går att implementera på olika sätt. I de modeller vi sett från Samsung i år är dioderna monterade i ramen runt om panelen och via diffusion sprids ljuset ut bakom hela bildpanelen. Det är denna teknik som medger att apparaterna blir riktigt tunna.

Den andra metoden är att fördela dioderna direkt bakom panelen istället. Det innebär att chassit bygger lite mer på djupet men fördelen är bättre kontroll över ljusfördelningen över bildytan, så kallad ”local dimming”. Dioderna grupperas i zoner som kan dämpas/släckas ner i de områden av bilden som ska återges mörkt eller helt svart vilket ger ett betydligt bättre dynamiskt tryck i bilden.

Med LH9500 har LG lyckats kombinera bakgrunds-LED med ett tunt format (29 millimeter på denna 55-tummare). Enligt LG är det med hjälp av en speciell optik framför varje diod som det slimmade formatet uppnås. Ännu mer intressant är att alla 3500 dioder är individuellt reglerbara och alltså inte styrs kollektivt inom en zon av flera lampor. Fördelen är att små lysande objekt mot mörk bakgrund i mindre utsträckning drabbas av den karaktäristiska halo-effekten där överskottsljus ”blöder” igenom de stängda lcd-kristallerna.

Hur som helst, LH9500 är en intressant modell och den ska komma ut på marknaden i september. Något pris är ännu inte angivet men räkna kallt med att det här inte blir något för alla och envar.