PRYLPORTALEN

Test: Sonys lcd-tv är snålare än hela Småland

Publicerad Uppdaterad

Soffpotatisar som vill ha rent miljösamvete ska ta en extra titt på Sonys omvärldsvärnande lcd-tv WE5. Den stänger till och med av sig själv när man lämnar rummet.

Miljötänkandet är på tapeten igen, tack och lov ska man väl säga. Tv-tillverkarna försöker nämligen övertrumfa varandra med funktioner och finesser som skall spara energi och reducera gifter och avfall i tillverkningen och returhanteringen. Det är naturligtvis en utveckling som vi välkomnar.

Sony hakar definitivt extra mycket på den här trenden när de släpper en produkt som WE5. Det är nämligen en tv som inte bara har en grön alibifiness i form av en enkel huvudströmbrytare för att få bort standby-förbrukningen. Nej, här finns en hel radda funktioner, varav några riktigt finurliga, för att det dagliga tv-tittandet skall dra så lite energi som möjligt.

Enligt Sony drar WE5:an så lite som 97 Watt i drift vilket är betydligt lägre än de flesta 40-tummarna, och många 32-tummare, på marknaden. Jämförelsevis rör det sig om halverad energikonsumtion om man ställer den här modellen mot Sonys egen 40-tummare W4500. På årsbasis finns det alltså en del pengar att spara.

Ny snål teknik
Förklaringen till WE5:ans snåla attityd står framför allt att finna i en ny typ av bakgrundsbelysning som använder sig av HCFL (Hot Cathode Fluorescent Lamps). En annan grön innovation är närvarosensorn som känner av rörelser framför tv:n. Den kan stänga av bilden automatiskt när man lämnar rummet och slå på den igen när man kommer in igen. Väljer man att gå och lägga sig kan den efter en stund slå av tv:n helt och hållet.



Det här är en bra finess för de som låter tv:n stå på av rent okynne, som ett slags substitut för lägerelden. Finessen fungerar faktiskt också. I vårt test 10 av 10 gånger men vid några tillfällen tog tv:n lite extra tid på sig att faktiskt känna av vår närvaro.

Vidare är WE5:an såklart även utrustad med den där huvudströmbrytaren för att få bort standby-förbrukningen som vi nämnde inledningsvis. Den mäter också infallade ljus för att automagiskt skruva ner ljusstyrkan då det är mörkt i rummet. Det sparar inte bara energi utan innebär också behagligare bild i hembiomörkret.

Förutom miljötänket representerar Sony KDL-40WE5 de flesta övriga vanliga attribut som brukar återfinnas hos en modern tv. Här finns exempelvis 4 HDMI-ingångar och anslutning för USB vilket innebär uppspelning av film, bilder och musik från extern lagringsmedia. I likhet med många andra tv-apparater anno 2009 kommer WE5:an även med nätverksanslutning för uppkoppling mot datorer i nätverket eller online-tjänster. Jämfört med exempelvis Philips och Samsung är dock resurserna på nätet lätträknade. Här måste Sony bättra sig för att hänga med i konkurrensen.

Bra bildprestanda
Man skulle kunna tro att den stora omtanken på miljön på något sätt drabbade bildprestandan men därav kan vi inte se något spår. Tvärtom så imponerar både färghanteringen som är befriad från smet och bandningar, och den relativt djupa representationen av svart. Mörka scener får ett trevligt djup med bibehållna detaljer och bruset verkar rensas bort effektivt av Sonys grafikmotor Bravia Engine 3. Även bakgrundsbelysningen är föredömligt uniform vilket innebär att hörnen inte tonas ner vilket är hyfsat vanligt bland lcd-apparater.



Eftersom vi pratar om en 100Hz-panel lyckas också WE5 reducera rörelseoskärpa på ett bra sätt, även i actionscener. Slutligen vill vi också nämna uppskalningen av lågupplöst signal som återges skarpt och med effektiv reducering av mpeg-artefakter.

Vi hittar egentligen bara en minuspost och det är det ständiga dilemmat med betraktningsvinkeln på lcd-tv. Den som sitter lite vid sidan om WE5:an får nämligen leva med att färgerna vattnas ur en del och att kontrastförhållandet mattas av. Vi har nyligen testat en del apparater med bättre betraktningsvinkel än WE5, exempelvis Sharp Aquos LE600S, och även om skillnaden inte är milsvid kan den vara värd att beakta om det är många som samtidigt skall bänka sig framför Rapport.

Slutsats
Sony blandar ny och gammal teknik för att effektivt pressa driftskostnaderna och därför är KDL-40WE5 naturligtvis klockren som miljö-tv. Även om bildprestandan är över medel för att vara lcd-tv sätter vi upp ett litet varnings finger för snäv betraktningsvinkel. Se till att lägga rabarber på bästa sittplatsen eller överväg en lite energihungrigare plasma-tv som inte har detta problem.

Sony KDL-40WE5