Artikel

10 gratis podcasts för fotografer

Ljud, bild, korta, långa, svenska eller engelska. Det finns en uppsjö av olika podcasts som handlar om fotografi. Här har vi plockat fram tio stycken som vi tycker kan vara värda att ägna en stund åt.

The art of photography

Täcker in det mesta som har med foto att göra, prylar, fototeknik, bildbehandling, intervjuer med mera. Ett nytt filmavsnitt publiceras varje vecka.

Photoshop user tv

En serie med videopodcasts som kommer ut med ett avsnitt i veckan. Programledarna Scott Kelby, Matt Kloskowski och Dave Cross. Förutom att reta varandra delar de med sig av sian bästa Photoshop-tips till både varandra och tittarna. Fokus ligger på små knep och inte redigering av hela bilder.

Twit Photo

En amerikansk podcastserie där en professionell fotograf och en amatörfotograf intervjuar olika fotografer med olika yrkesområden. Allt från playboyfotografer till naturfotografer. Avsnitten är ganska långa, runt en timme, men är det en fotograf man är intresserad av är de intressanta och givande. Visserligen är de lite flamsiga emellanåt och de innehåller reklam, men det kan man stå ut med.

Photography podcast with Alain Natalie Briot

Diskussioner med två landskapsfotografer om deras arbete och utrustning och teknik. Om man lyckas förstå vad den manliga programledaren säger, han talar engelska med kraftig fransk brytning, är det intressant lyssning för den natur/landskapsintresserade fotografen. Några av avsnitten är filmade men de flesta är enbart ljud.

Aperture 4 Educators

Här lär man sig några knep och knåp för att lättare kunna manövrera sig runt i inställningarna i Aperture 4. Innehåller inte lika många som i övriga undervisningskanaler.

Lär dig lightroom

Svensk pedagogisk skola som går igenom de olika funktionerna i Lightroom 3. I princip samma uppbyggnad som för Moderskeppet, fast här används Lightroom i stället för Photoshop. Man lär sig lägga upp bildspel, använda de redigeringsverktyg som finns i Lightroom med mera.

Bildradion

Göran Segeholm intervjuar olika svenska fotografer och bildarbetare. Diskussionerna rör allt från Naturfoto for dummies med Serkan Günes till mer affärsmässiga delar av fotografi.

Chase Jarvis

Amerikansk fotograf som arbetar med både bild och video. I Chase Jarvis videopodcasts kan man både följa med på hans uppdrag, få tekniktips och se när han har diskussioner med andra fotografer eller konstnärer. Jarvis fotograferar mestadels kommersiellt och med sport och människor framför kameran.

Moderskeppet.se

I dagsläget finns det runt 80 podcasts om olika typer av redigering. Moderskeppet är den största sajten för Photoshoptips på svenska, de har även gett ut dvd-skivor och håller i kurser. Här delar de med sig av tips för bildbehandling.

This Week in Photography

Varje vecka släpper skaparna bakom Twip ett nytt avsnitt där de behandlar vad som hänt i fotovärlden. De tar upp både olika prylar och annat som är spännande, de bjuder även in olika fotografer och andra i branschen för att kommentera det som hänt.