Fotonyhet

100 svenska fotografer bemöter Trumps uttalande

Donald Trumps numera välkända ord om vad som ”hände i går i Sverige” har lett till många frågor. Nu svarar 100 svenska fotografer på Trumps påstående, med att skapa fotoprojektet ”Last night in Sweden – The true story”.

I samband med att USA:s president Donald Trump ville införa nya inreseregler till landet, sa han följande i ett tal: ”När man tittar på vad som hände i går kväll i Sverige – Sverige! Vem hade kunnat tro det? Sverige!”

Detta fick många att börja använda frasen ”last night in Sweden” som en hashtag där folk ställde sig frågande till vad som egentligen hade hänt i Sverige. Nu blir dessa ord även titeln till ett fotoprojekt där ett hundratal svenska fotografer kommer att skildra Sverige under en vecka – för att visa hur en helt vanlig kväll kan se ut.

”Viktigt att vara en motvikt”

– När stora medier ljuger om Sverige är det svårt för någon som sitter i Frankrike, USA eller Ryssland att bilda sig en egen uppfattning. Det är viktigt att vara en motvikt till detta, säger Jeppe Wikström, förläggare på Max Ström förlag, i en intervju med Dagens Nyheter.

Tillsammans med stiftelsen ”Expressions of Humankind” står förlaget bakom fotoprojektet. Jeppe Wikström var även initiativtagare till ”A day in the world” (2012) och ”A day in the life of Sweden” (2003), som också skildrade människors vardagsliv.

– Vardagslivet dokumenteras alltför sällan, säger Jeppe Wikström till DN.

Boken skickas till Donald Trump

Under sju kvällar i början av maj kommer fotograferna att dokumentera olika händelser, där en jury sedan väljer ut vilka bilder som ska ingå i en kommande fotobok som ges ut både på svenska och engelska. Det planeras även för en utställning, både fysisk och i digital form.

Bland de fotografer som medverkar syns bland annat DN:s fotograf Paul Hansen och frilansfotografen Linda Forsell, som berättar mer om projektet i klippet du kan se här ovan.

För att allt detta ska bli möjligt har nu initiativtagarna startat en insamling via Kickstarter, där det första målet är att få in 100 000 kronor. Boken ”Last night in Sweden – The true story” kommer att ges ut 10 augusti. Redan nu står det klart att ett exemplar ska då skickas till Donald Trump.

Här kan du läsa mer om "Last night in Sweden – The true story".