Nyhet

11 stativ i stort test

Det perfekta stativet - ledsen, men det finns inte! I alla fall inte stativet som är perfekt för allt och alla. Vi har testat 11 stadigt stativ, ett av dem kanske passar dig?

Publicerad

Precis som med det mesta i livet handlar det om kompromisser. Är det stadigt nog för att hålla kameran still, trots kraftig vind och långa brännvidder kommer du inte orka bära det med dig. Förmodligen skulle det inte heller få plats i vare sig ryggsäcken eller bagageluckan. Skulle stativet dessutom vara utrustat med alla tänkbara funktioner och finesser är det sannolikt för krångligt att jobba med.

TESTADE STATIV

Gitzo GT2941L

Gitzo GT2541L

Manfrotto 055 XPRO B

Manfrotto 055MF3

Benro A-357 N6

Benro C-357 N6

Falcon Eye T-1328

Falcon Eye G-1328

Stabil Treben

Induro C-413

Induro A-413

Istället handlar det om att hitta ett stativ som är tillräckligt stabilt, tillräckligt stort, tillräckligt kompakt och har de funktioner du verkligen har användning för. De flesta av oss måste även ta med prislappen i beräkningen.

De flesta som gillar att använda sitt stativ, men har tröttnat på det första lite för klena, hamnar förr eller senare där vi nu är. Att välja ett riktigt bra standardstativ. Det ska funka i studion, kunna hänga på ryggsäcken samtidigt som det ska klara en tyngre systemkamera med ett större teleobjektiv och framför allt vara stabilt.

När vi valde stativ för testet ville vi ha en så homogen grupp som möjligt. Då skulle vi verkligen kunna jämföra kvalitet, stabilitet och prisvärdhet. Rätt snabbt förstod vi att det skulle bli svårt. Det fanns ingen storlek i det område vi var intresserade av där alla tillverkare hade ett stativ. Ännu svårare blev det då storleken på stativen vi fick inte alltid stämde med de uppgifter som finns i kataloger och på webbplatser. Vårt mål, som vi kom rätt nära, var att stativen skulle nå upp till cirka 170 centimeter, klara en belastning på runt 10 kilo, ha en mittpelare av "snabbmodell" (ingen vev) och inga stödstag (då det krånglar till det när underlaget är ojämnt).

Alla får godkänt, men visst är det skillnad

Visst var det skillnader, men alla de testade stativen var stabila. Gitzos stativ i kolfiber klarar sig bäst, men Stabil och Induro är inte långt efter. De största skillnaderna ligger nog ändå i priset och hur smidiga och trevliga de är att hantera. Hur bra de kommer att hålla och hur de kommer att se ut efter några års användande kan vi bara gissa oss till. Tyvärr och av förklarliga skäl ger inte ett sådant här test utrymme för mer än spekulationer.

Vi tippar att den som köper Manfrotto, Stabil eller Gitzos om tio år fortfarande har ett stativ som fungerar felfritt. Om inte finns förmodligen nya reservdelar fortfarande att få tag på. Induro, Falcon Eye och Benro finns frågetecken kring. Vi kan helt klart se att de använder billigare material och de har sämre passform och finish. Detta innebär inte alltid att de är sämre som nya men det brukar hänga ihop med slitstyrka. Hur länge dessa stativ håller och om tillverkarna och svenska representanter, som kan leverera nya packningar, lås med mera, finns kvar om tio år vet vi först då.

Så testar du stativet i butiken:

- Känn och kläm på alla reglage och dra ut benen. Det är viktigt att allt kännas bra.

- Se till att alla benen är helt utdragna.

- Ta sedan fram din medtagna laserpekare och ett gummiband. Sätt fast laserpekaren med gummibandet på stativet.

- Rikta stativet så att du ser ljuspunkten på en vägg en bit bort.

- Knacka och vrid sedan på stativet och se hur ljuspunkten rör sig. Ju mindre desto bättre.

- Alternativt kan du sätta på en kamera med ett kraftigt teleobjektiv och titta i sökaren medan du knackar på stativet.

Aj, aj!

Vid testet uppstod tre fel. Alla drabbade Induro. Att det drabbade just dem var förmodligen ren otur, då kvaliteten på Induro känns jämförbar med de andra kinesiska stativen Benro och Falcon Eye.

Efter att ha dragit ut benen endast ett par gånger på Induro c-413 upptäckte vi att det skramlade oroväckande i ett av benen. Vid närmare titt såg vi att ett par distansplattor i plast inuti det övre röret var helt förstörda. Undermåligt material, fel vid monteringen, dålig passform eller bristande kontroll på fabriken? Eller var det helt enkelt ren otur? Helt säkert är att det inte är okej.

Efter att ha dragit ut benen på Induro A-413 fastnade ett av benen. Det behövdes två personer och fyra händer för att få ut benet. Samma problem återkom flera gånger med samma ben. En tillfällighet eller är det problem med kvaliteten? Hur som helst är det inte bra.

En av Induros medföljande väskor hade en dragkedja som kärvade lite. Efter några upp- och nedpackningar gick den inte längre att stänga. Nu får man väl se väskan något som följer med på köpet, men bra var den inte.

Det är svårt att utifrån bara de här fallen dra några slutsatser, men det är lätt att misstänka att risken för fel är större när prislappen är mindre.

Visserligen är Indurostativen några av testets dyrare stativ, men det är tillverkade på samma ställe och med samma teknik som lågprisalternativet Benro. Det kan även vara värt att fundera över tillgången på reservdelar. Förmodligen är det inget problem att få stativet utbytt om det går sänder de första dagarna, men hur går det om några år när garantin sedan länge gått ut? Vår erfarenhet är att tillgången på reservdelar har varit bra både hos Manfrotto och Gitzo. Kommer även de kinesiska lågpristillverkarna att ge den servicen? Eller är det en av de saker de sparar in på för att få ner priset?