Fotografer

16 procent av World Press Photo-finalisterna diskade

Här är en av bilderna som diskvalificerades i fjol, vi har ännu inte sett vilka bilder som diskades i årets tävling.

I fjol fick tävlingen World Press Photo mycket uppmärksamhet när 20 procent av finalisterna diskades. Man tog till flera åtgärder för att det inte skulle hända igen. Men i år diskade man ändå hela 16 procent av finalisterna.

För att stävja fjolårets höga andel finalister som diskvalifierades, hela 20 procent, införde man etiska riktlinjer och förklaringar till dessa för att det skulle vara lättare för fotograferna att veta vad som gällde.

Visserligen sjönk antalet fotografer som diskvalifiserades till i år, men det är fortfarande 16 procent eller 29 stycken, som blev bortplockade i år. Av dessa var det sju stycken som försvann på grund av att de klonat in eller ut saker i bilden och 22 som försvann för att de redigerat bilderna för hårt.

Magnus Wennman får pris i World Press Photo för sina bilder i serien "Där barnen sover" efter att den tidigare tredjepristagaren dragit tillbaka sina bilder.

Många ursäkter

Tävlingens huvudman Lars Boering berättar för tidningen Times att de fått många ursäkter från fotografer när dessa konfronterats med uppgifterna om att de diskats. Många menar att de skickat in fel bilder. Att de bilder som skickats in inte skulle publiceras som bildjournalism.

WPP släppte en undersökning i slutet av förra året där de frågat bildjournalister om bildmanipulering. 25 procent berättade att de ibland förvanskade innehållet i sina bilder, 52 procent menade att de ibland iscensatt bilder och 51 procent förstärker bilder med hjälp av färgtemperatur, kontrast, toning och färgmättnad.