Prylnyhet

20 spelfilmer med fotografer

Ibland speglar filmens värld verkligheten, huruvida den gör det i de här filmerna låter vi vara osagt. Men om du känner för en filmkväll kommer här ett gäng tips på filmer med fotografer i huvudrollen.

Betygen är tagna från filmdatabasen IMDB.

FLER FOTOFILMTIPS

Funny Face (1957, 6,9)

One Hour Photo (2002, 6,9)

High Art (1998, 6,7)

Photographing Fairies (1997, 6,7)

Triage (2009, 6,5)

Pecker (1998, 6,4)

The Public Eye (1992, 6,3)

Midnight Meat Train (2008, 6,2)

Bröllopsfotografen (2009, 6,2)

Palermo Shooting (2008, 5,9)

Rear Window (1954, 8,7)

En thriller regisserad av skräckmästaren Alfred Hitchcock. En fotograf som sitter i rullstol spenderar sina dagar med att spana på sina grannar. En natt ser han en av grannarna komma och gå flera gånger med en väska. Efter den natten ser fotografen aldrig mannens fru igen och han blir övertygad om att något hemskt har inträffat.

The Killing Fields (1984, 8,0)

Fotografen Sydney Schanberg arbetar för New York Times, han reser till Kambodja för att rapportera från inbördesskriget som råder där. På plats i landet träffar han en man som blir hans tolk och guide. När de röda khemrerna tar över tvingas Sydney fly landet och lämna sin vän som blir tillfångatagen av rebellerna.

Filmen vann tre Oscars.

In my fathers Den (2004, 7,7)

Den krigströtta fotografen Paul kommer hem till det lilla nyzeeländska samhälle han växte upp i. Här möter han resterna av sin familj som han lämnade vid 17 års ålder efter en rad traumatiska upplevelser. När han återkommer visar det sig att komplikationerna i hans familj var mycket värre än han kunnat ana.

Blow-up (1966, 7,6)

Under 60-talet tillbringar en modefotograf sina dagar med modeller, droger och sex. Något som till slut tråkar ut honom och gör att han letar efter något nytt. Han stöter på en vacker kvinna som hamnar framför hans kamera. När han sedan tittar på bilderna ser han att något inte är som det ska. Genom att förstora upp detaljer i bilderna förstår han vad som hänt i bakgrunden.

Maria Larssons eviga ögonblick (2008, 7,5)

En svensk film som utspelar sig under 1900-talets början. Huvudpersonen Maria Larsson lever tillsammans med en drickande och våldsam make och en växande barnaskara. En dag vinner Maria en kamera och hennes liv tar en ny bana från vilken hon inte kan vända tillbaka.

Belönades med fem Guldbaggar.

Salvador (1986, 7,5)

En pressfotograf vars uppdrag börjar sina i USA tar sig till El Salvador för att tjäna pengar på bilder från stridigheterna där. Han sluter avtal med gerillan om att få ut bilder på dem till den amerikanska pressen och samtidigt lovar han armén i landet att ordna bilder på rebellerna till dem. Mitt uppe i allt tvingas han skydda sin salvadoranska flickvän och försöka ta henne ut ur landet.

Proof (1991, 7,4)

Filmen handlar om den blinde Martin som använder en kamera för att bevisa att världen är så som andra beskriver den för honom. Man får följa Martin, hans vän Andy och Celia som hjälper honom i hemmet, men samtidigt utnyttjar hans blindhet för sina egna syften. Deras relationer är inte alltid vad de själva tror att de är.

Harrison’s Flowers (2000, 7,1)

Den prisbelönta fotojournalisten Harrison Lloyd är på väg att byta yrkesbana, det stressande journalistyrket har blivit för mycket. Han skickas iväg på ett sista uppdrag i Jugoslavien men efter ett tag kommer rapporter om att han omkommit när en byggnad rasat samman. Harrisons fru vägrar tro att han är död och reser till Jugoslavien för att hitta honom.

Shutter (2004, 7,1)

En ung fotograf och hans flickvän hinns upp av det förflutna som tar form genom skuggor som först bara syns i hans bilder. Men efter ett tag börjar skuggorna få liv även utanför bilderna. Någonting har hänt i parets förflutna som gjort att någon eller något vill hämnas.

Orginalet är gjort i Thailand, men 2008 släpptes även en amerikansk version av filmen som fått sämre betyg.

Under Fire (1983, 7,0)

Nick Nolte spelar en krigsfotograf som tillsammans med en skrivande journalist har tagit sig till Nicaragua för att dokumentera inbördeskriget. När rebellerna övertalar honom att ta en bild på deras ledare som sägs vara död dras han in mer i händelserna än vad han räknat med. Saker och ting blir inte lättare av att han och hans partner börjar få starka känslor för varandra.