Utställning

200 meter fotoplank i Göteborg

Förra året fylldes det drygt 200 meter långa planket av alla möjliga olika sorters bilder från såväl kända som okända fotografer. Den 15 augusti är det dags igen.

Med plankutställningar flyttar bilden ut från gallerierna och öppnar upp för en bredare publik att då njuta av fotografi av olika sorter. "Planket" kom till i Stockholm 1982 på initiativ av fotografen Neil Goldstein. Efter några år försvann dock företeelsen för att komma igen för några år sedan. Sedan dess har plank dykt upp på flera håll i Sverige.

För andra året i rad arrangeras nu Planket i Göteborg. Den 15 augusti kommer 200 fotografer att samsas på 200 meter plank.

Vem som helst får ställa ut, oavsett ålder och erfarenhet. Förra året var den yngsta utställaren bara sju år gammal. Tanken är att varje fotograf får en meter plank till sitt förfogande. En stor bild eller flera små i vilket format fotografen än önskar.

– Planket är ett sätt att mötas över genrer och åldrar, säger Mette Muhli, en av initiativtagarna. Oavsett om man går till sin fotoklubb eller jobbar med fotografi professionellt så kan man visa upp sina bilder här.

Bakom Planket i Göteborg står fotograferna Mette Muhli och Edith Camilla Svensson.

– Vi vill göra det till en tradition som återkommer år efter år, säger Edith Camilla Svensson. Det skall vara en en möjlighet för fotografer att mötas i ett kreativt sammanhang.

Nytt för i år är att det kommer att tillverkas en utställningskatalog med en bild från varje deltagande fotograf. Nytt är också att det kostar 100 kronor att vara med. Sista anmälningsdag är den 10 juli. Läs mer här.