Nyhet

26 608 bilder i Metros fototävling

En glad jury trots mängden bilder att gå igenom. Foto: Henry Lundholm/Metro

Metro Photo Challenge kan bli världens största fototävling. Bara i Sverige har 26.608 bilder lämnats in. I flera länder pågår tävlingen fortfarande.

Isöndags, den 18 oktober, stängdes den svenska delen av Metro Photo Challenge för fler bidrag. Totalt har 26.608 bilder kommit in i de tre kategorierna människor (9.590 bilder), platser (10.519 bilder) och klimatförändring (6.529 bilder).

Att gå igenom så många bilder tar sin tid. Om man antar att det tar fyra sekunder att titta och sätta betyg på varje bild i snitt så tar det 29,5 timmar att gå igenom alla bilder.

- Jag har fyrkantiga ögon. Jag har sett så många solnedgångar och bilder på Turning Torso, berättar metrofotografen Urban Brådhe.

Kollegan Lotta Imberg tycker det varit påfrestande rent fysiskt.

- Jag har fått ont i armen av att klicka i betyg på alla bilder.

I juryn ingår även Peppe Fendert från Expert, fotoskribenten Göran Segeholm (tidigare chefredaktör på Kamera Bild) samt undertecknad.

Juryn har nu valt ut 30 bilder i varje klass som kommer att ställas ut i Stockholm, Göteborg och Malmö. Folk kommer också att få rösta på sina favoriter. Juryn har redan utsett fem favoriter i varje klass.

De bästa svenska bilderna kommer att belönas och delta i den internationella tävlingen. Alla Metro-länder är inte klara med sina nationella tävlingar. Därför går det inte än att säga om Metro Photo Challenge är världens största fototävling.

Metrofotograferna Urban Brådhe och Lotta Imberg under juryarbetet. Foto: Magnus Fröderberg