programvara

30 fotoappar till Iphone

Snapseed är en av de bättre apparna till Iphone, tycker artikelförfattaren. Foto: Elin Parmhed

Den bästa kameran är den du har med dig och i dag har alla, med undantag, i stort sett alltid med sig sin telefon. Och nuförtiden har i stort sett alla telefoner en helt okej inbyggd kamera för vardagliga ögonblick. Har du dessutom en Iphone så finns det i det närmaste oändligt med möjligheter att göra någonting mer med bilderna. Den här appguiden fyller vi på kontinuerligt.

Publicerad

Läs Kamera Bild digitalt

Via våra digitala återförsäljare:

I vår egen app:

SNAPSEED +++++ 38 kronor

Före och efter. Till vänster den oredigerade bilden, till höger den snapseedade där effekten Drama lagts på. Foto: Elin Parmhed

En av de absolut bästa apparna för att redigera bilder. Förutom att kunna justera ljushet, mättnad, kontrast, färgtemperatur, göra selektiva korrigeringar, räta upp, beskära, konvertera till svartvitt, lägga på ramar med mera så finns det några andra lägen som går varma i min telefon – Drama och Grunge. Drama är som hdr och givetvis går det att göra bilderna riktigt spejsiga. Mest användbar är funktionen för att liva upp bilderna lite grann, lyfta skuggpartier och ta bort det grådaskiga som lätt blir till i en mobilbild. Grunge är mest spejsigt och kul – filtret suddar till, mojsar runt färgerna och lägger på struktur.

Snapseed är snabbt, lätt att använda och värt pengarna. Finns även för Mac-datorer och kostar då 149 kronor.

PHOTOFORGE 2 +++++ 22kr

Kalejdoskopeffekt i Photo Forge. Foto: Elin Parmhed

Snapseed är enklare att använda, men Photo Forge innehåller väldigt mycket mer. Mängder med olika filtereffekter till exempel. Pop! Cam är lite som Hipstamatic och Swankolab (framkallningslabb där du blandar olika vätskor) och ger dig en rad olika val vad gäller filmrullar, gamla objektiv med mera. Pop! Cam kostar ytterligare 15 kronor.

Man kan arbeta med flera lager, använda kurvor, nivåer, kolorera, rotera, beskära, lägga på textur, ramar, ändra storlek, se historik, itpc-information med mera. Totalt sett otroligt fylligt, men kommer mest till sin rätt på en Ipad.

Photostudio.

PHOTO STUDIO +++ 15 kr

De närmare 200 olika effekterna är grejen med den här appen, även om det går att justera bilderna lite grann i övrigt också. Effekterna är allt från att göra bilden till en teckning eller att få ett spöke att träda fram i hörnet till mer snälla effekter där du kan framhäva känslan i bilden – genom att vissa färger träder fram mer än andra till exempel.

FILTERSTORM / PRO +++ / ++++ 28 kr / 75 kr

Inte lika snabbt och enkelt som Snapseed, men har flera funktioner som gör det kul att redigera bilder i telefonen såsom kurvor, temperatur, skärpa, mjuka upp med mera.

Dess storebror Filterstorm Pro för Ipad (kostar 75 kr) är ännu häftigare. Avancerad vitbalans där du kan välja punkt i bilden, kloning, vinjettering, exponering, text med mera.

Plastic Bullet. Foto: Elin Parmhed
Phototoaster.
Instagram.
Monophix.
Wordfoto.
Incredibooth.
Hipstamatic. Foto: Elin Parmhed
Face Cam. Foto: Elin Parmhed
Colorblast.
Camera+

Grejen med appen är att den gör den enkla redigeringen riktigt bra. Men jag ser inte att den är värd sina 75 kronor. Minivarianten för Iphone för 28 kronor är helt okej.

Filterstorm innehåller inte galna filter.

PHOTOTOASTER +++ 7 kr

En ganska trevlig app för att justera bilder. Funktionalitet ungefär som Snapseed, men med ett aningen trögare gränssnitt. Finns några riktigt användbara förinställda filter såsom Rockwell om man vill lyfta skuggpartier.

COLORBLAST +++ 7 kr

Om du gillar att låta en detalj i bilden vara i färg eller kolorera hela bilden i olika färger så är ColorBlast något för dig. En bra sak – det finns en ångraknapp så att du kan stega tillbaka om du råkar göra fel. Eller så använder man suddet.

När du är klar kan du spara som vanligt, dela med dig på internet eller spara till Instagram. Finns även en enklare gratisvariant.

FACE CAM +++ 7 kr

Förstora eller förminska ögonen, ändra formen på ansiktet, ändra hudtonen och mjuka till skinnet för bättre porträtt. Lägg därtill olika färgtoner som Lomo. Väldigt enkel och snabb redigering av porträttbilder.

SWANKOLAB +++++ 15 kr

Från samma företag som står bakom Hipstamatic kommer Swankolab som är ett digitalt mörkrum där man väljer vätskor som hälls ner i en balja tillsammans med bilden som sedan framkallas. Kul sätt att blanda ihop sina egna bildeffekter. Har man kommit på någon magisk kombination kan man spara den för snabb åtkomst.

PHOTOGENE ++ 15 kr

Redigeringsapp som funnits ett bra tag nu. Den innehåller de vanligaste funktionerna och är visserligen enkel att använda, men inte lika smidig som andra appar.

ADOBE PHOTOSHOP EXPRESS FREE ++ Gratis

Enkla redigeringsfunktioner med ett fåtal skojiga effekter från bildbehandlingsgiganten. Appen är okej, men inte bäst, vilket man kanske kan tycka att den borde vara när stora Photoshop i datorvärlden är det. Visst gör den jobbet när du vill göra enkel redigering, men inte heller där fungerar den riktigt som man vill.

INFINICAM +++ 15 kr

Bara att trycka sig igenom en massa olika effekter tills man hittar det man gillar. Se dock till att spara dina favoriter för det kan vara jobbigt att hitta dem igen. Effektmässigt finns det bättre appar som är såväl enklare som bättre.

MONOPHIX ++++ 7 kr

Reglagebaserad app för att konvertera bilder till svartvitt och lägga på färgton för mer retrokänsla. Finns en hel del olika reglage. Tyvärr lägger sig reglagen över bilden så man ser inte fullt ut hur de förändringar man gör påverkar bilden. MonoPhix HD till Ipad (15 kronor) fungerar betydligt bättre, mycket så klart tack vare den större skärmen.

COOL FX ++++ 15 kr

Fördelen med Cool FX är att man direkt får se hur ens bild ser ut om man applicerar de olika filtren. Det ger en snabb överblick över vad som passar en specifik bild bäst. Klickar man sedan på den får man upp en palett med olika reglage för att justera bilden. Enkel och användbar app.

HIPSTAMATIC +++++ 15 kr

En i det närmaste uttjatad app, men icke desto mindre riktigt användbar. Hipstamatic efterapar gamla filmer, objektiv och blixtar och ger bilderna en skön retrokänsla. En kul funktion är att byta effekt genom att skaka på telefonen. En nyttig funktion är att kunna ärva inställningar från en tagen bild – ta upp tagna bilder i appen, välj den bild du vill efterapa och klicka på Match Settings så får du exakt samma konstellation av film, objektiv och blixt när du tar nästa bild.

IDOF CALC +++ Gratis

Appen låter dig välja din kameramodell för att ge korrekta värden. Sedan kan du ställa in vilken brännvidd du använder dig av, vald bländare, samt avståndet till den punkt du ställer in fokus på.

Ut får du då hyperfokalavståndet, bortre och närmre skärpegräns samt hur långt skärpedjupet är. Programmet finns att hämta gratis på App Store och är på engelska.

PLASTIC BULLET +++ 15 kr

Kan användas både vid fotografering och för att redigera redan tagna bilder. Appen ger dig fyra olika varianter av din bild med olika färgtoner, alla lite blurrade. Vill man ha fler varianter trycker man på symbolen längst upp till höger. När du hittat en variant du gillar trycker du på den och sedan på det lilla hjärtat för att spara den eller ladda upp den på Facebook eller Twitter. Totalt sett ett enkelt men snabbt sätt att ge dina bilder en liten extra touch.

WORDFOTO +++ 15 kr

En lite annorlunda app där du väljer ett antal ord som läggs in i bilden. Å, ä och ö skrivs dock inte ut.

INSTAGRAM +++++ Gratis

Roligt och lätt sätt att dela med sig av sin egen och ta del av andra människors vardag genom bilder. Hitta vänner via din kontaktlista i telefonen, via Facebook med mera. Få upp rekommenderade som du kan välja att följa eller inte. Ta bilder via appen eller ladda upp befintliga. Lägga på effekter. Geotaggning möjlig. Även dela med sig via Twitter, Flickr, Tumblr, mejl och Facebook. Man kan gilla bilder för att sedan klicka på Photos you've liked. Sök på Instagram efter nyckelord. Som tomato som ger 8 854 träffar. Eller camera som ger 76 095 träffar.

CAMERA+ ++++ 7 kr

Som den vanliga kameraappen i Iphone, fast med lite fler funktioner. Framför allt kan du till skillnad från den inbyggda även redigera dina bilder direkt i Camera+ i form av enkel justering eller lägga på filtereffekter. De analoga effekterna kostar extra (7 kronor). Spara och/eller dela med sig av de färdiga bilderna.

Camera+ är enkel och snabb med fördelen att du kan fota och redigera i en och samma app. Det är i och för sig inget unikt, men här ger själva fotograferingsfunktionen även lite mer. Flerbildstagning till exempel, även om upplösningen blir lägre. Där finns även en stabiliseringsfunktion.

PROCAMERA ++ 22 kr

Ett alternativ till Camera+ som dock är lite dyrare. Vad man får? Tilta telefonen för att komma åt sina bilder och filmklipp. Möjlighet till rutnät när man fotograferar, möjlighet att justera färgtemperatur. Och givetvis en massa filter. Om det är värt de extra kronorna? Nja. För redigering av bilder finns bättre appar.

MAGIC SHUTTER ++++ 22 kr

När det är mörkt är kameran i

Iphone tämligen värdelös, om du inte vill använda blixten. Med Magic Shutter kan du lämna slutaren i telefonkameran öppen för att ta upp ljus under längre tid än vanligt. Du kan måla med ljus genom att flytta kameran under tiden slutaren är öppen till exempel. Bilden får en lägre upplösning eftersom videokameran används för att åstadkomma funktionen.

TILTSHIFT GENERATOR +++ 7 kr

En app för dig som vill göra minityrvärldar. Välj en befintlig eller ta en ny och appen suddar automatiskt ut vissa delar för att skapa en illusion av en liten värld. Kul och enkel. En tilt-shift-funktion finns även i Snapseed.

PANO +++ 15 kr

Gör enkelt och snabbt panoramor. Intuitivt gränssnitt som leder dig rätt på vägen till fina avlånga bilder.

ACTIONCAM +++ Gratis

När du trycker av tar appen fyra bilder i snabb följd. Resultatet blir en bildkarta med de fyra bilderna. Kul om man fotar ett motiv i rörelse.

ACTION-CAMERA ++++ 7 kr

Här kan du välja hur många bilder kameran ska ta i följd och hur lång tid det ska gå mellan varje tagning. Bilderna sparas en och en i Bilder.

FUSIONCAM ++++ 15 kr

Ta en bild, dra i multiexponeringsreglaget och ta en till bild och sedan en till och en till … De exponeringar du redan tagit syns i rutan så att du kan matcha in nästa exponering enligt eget tycke.

INCREDIBOOTH +++ 7 kr

Som en klassisk fotoautomat på tågstationen tar den här appen fyra bilder med någon sekunds mellanrum och genererar sedan en avlång karta med de fyra bilderna.

DROPBOX +++++ Gratis

Enkelt och snabbt sätt att föra över bilder från Iphone/Ipad till datorn. Bara att öppna appen, klicka på + och lägga till de bilder man vill föra över.

PHOTO TRANSFER APP ++ 22 kr

Ett annat sätt att föra över bilderna till datorn. Dropbox är emellertid enklare. Via Transfer kopierar man de bilder man vill föra över i Bilder för att sedan gå till en länk på datorn och därifrån ladda ner en zip. Inte värt pengarna, men bra om man inte vill använda Dropbox eller Icloud via ios 5.

FOTOBANKEN ++ 7 kr

Börjar med att du får ange en ny hemlig kod. Sedan kan du skapa album och lägga till foton. Om någon kommer åt din telefon kan de inte komma åt dina album. Så länge du inte har kvar bild-erna på vanligt sätt i telefonen förstås. Ett enklare och bättre alternativ till skydd är att lösenordsskydda telefonen.

Läs Kamera Bild digitalt

Via våra digitala återförsäljare:

I vår egen app: